Najskuplji stan na Starom Gradu 1Foto: Miroslav Dragojević

Republički geodetski zavod saopštio je danas da će od 1. marta biti javno dostupan Registar cena nepokretnosti kako bi se građanima i privredi omogućio brz i jednostavan uvid u prosečne cene nekretnina na teritoriji cele Srbije.

Podaci pokazuju da je tokom prošle godine prodato 126.000 nepokretnosti, što je za 12 odsto više u odnosu na 2015. godinu, a da se obim tržišta nepokretnosti vratio na nivo pre ekonomske krize 2008. godine.

Na nivou Srbije, prosečna cena korišćenog stana je 880 evra po metru kvadratnom i nije se menjala od 2015. godine. U beogradskim opštinama Zvezdara i Voždovac kvadrat stana je 1.150 evra, dok je 2014. bio 1.200 evra po metro kvadratnom.

Na Novom Beogradu u 2016. godini prosečna cena kvadrata bila je 1.150 evra, a u 2014. trebalo je izdvojiti 1.200 evra po metru kvadratnom.

Prosečna cena kvadrata u Novom Sadu se ne menja već nekoliko godina unazad i iznosi 850 evra za kvadrat.  Cene stanova kupljenih od investitora, po pravilu su više u odnosu na cene korišćenih stanova.

Građani Srbije se, prema registrovanim podacima, samo u sedam odsto slučajeva odlučuju na kupovinu od investitora, pošto je na Novom Beogradu i Paliluli potrebno je izdvojiti 55 do 60 odsto više novca za kupovinu novogradnje u odnosu na prosečnu cenu korišćenog stana, na Vračaru je to 30 odsto više, a u Starom Gradu i Savskom Vencu oko 10 do 15 odsto.

Novogradnja se prodaje po višim cenama u odnosu na korišćene stanove, li prema podacima RGZ, najskuplji stan u Srbiji, u prošloj godini, ipak nije bio novogradnja.

Prodat je u beogradskoj oštini Stari Grad, a za površinu od132 metara kvadratnih plaćeno je gotovo 700.000 evra, što znači da je cena kvadrata bila oko 5.290 evra.

Najskuplje plaćena kuća u Srbiji 2016. godine kupljena je u Subotici, po ceni od 1,2 miliona evra. Na veb sajtu Republičkog geodetskog zavoda www.rgz.gov.rs, dva puta godišnje biće predstavljen izveštaj o promeni prosečnih cena nepokretnosti u Srbiji.

U Registru cena nepokretnosti, koji vodi Republički geodetski zavod, za potrebe masovne procene, tokom prošle godine, registrovano je 116.000 ugovora o prometu nepokretnosti, od toga čak 80 odsto prometa čine kupoprodaje.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Najskuplji stan na Starom Gradu”

  1. Pa kako je onda porez na imovinu u Beogradu veci 2 % kada su cene nepokretnosti po opstinama u Beogradu u padu ..!!!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.