NBS: Novčanica od 500 evra neće biti povučena iz opticaja 1Foto: Pixabay/Alexas_Fotos

Ne postoji nikakva najava Evropske centralne banke da bi novčanica od 500 evra mogla biti povučena iz opticaja, saopštila je danas Narodna banka Srbije (NBS).

„Novčanica apoena 500 evra je zakonito sredstvo plaćanja u zemljama Evropske monetarne unije, baš kao i svi drugi apoeni novčanica evra, serije A“, navodi se u saopštenju NBS povodom informacija u medijima da će novčanica od 500 evra biti povučena iz opticaja.

Kako je objasnila centralna banka, u opticaju su istovremeno dve serije novčanica evra. Pored stare serije, serije A, u okviru koje se nalazi sedam različitih apoena, i to, apoeni 5, 10, 20, 50, 100, 200 i 500, u opticaju su i novčanice evra serije B (puštane u opticaj sukcesivno od 2013. do 2019. godine), koja se sastoji od šest apoena, budući da ne sadrži apoen od 500 evra (ovaj apoen u toj seriji Evropska centralna banka neće puštati u opticaj jer je primećeno da je apoen 500 evra serije A često korišćen u nezakonitim transakcijama).

NBS je građanima preporučila da zbog svoje sigurnosti, odnosno zaštite od falsifikata, menjačke poslove obavljaju u bankama i kod ovlašćenih menjača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari