NBS: Plaćanja upotrebom QR koda 1Foto: Bojan Cvejić

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je danas da je pripremila dokument kojim se standardizuju podaci potrebni za plaćanja upotrebom dvodimenzionalnog bar koda, takozvani QR kod.

Kako se navodi, učinjeno je to u cilju podsticanja veće upotrebe „pametnih“ mobilnih telefona za svakodnevna plaćanja, a dokument je pripremljen u saradnji sa predstavnicima Privredne komore Srbije i Udruženja banaka Srbije. Plaćanja inicirana korišćenjem QR koda imaju potencijal da smanje troškove platnih transakcija i učine elektronska plaćanja jednostavnijim, čime se građani podstiču da koriste bezgotovinske oblike plaćanja, navodi se u saopštenju.

Dovoljno je, kako se navodi, samo da korisnik usmeri kameru telefona i skenira QR kod da bi se plaćanje iniciralo, čime se smanjuje mogućnost da korisnik napravi grešku prilikom unosa podataka vezanih za plaćanje.

Popularnost QR koda kod mobilnih plaćanja u svetu konstanto raste s obzirom na rast broja korisnika „pametnih“ telefona.

NBS poziva predstavnike banaka i privrednih subjekata da u okviru javne rasprave sugestije i primedbe na dokument dostave do 21. maja 2018. godine, na imejl-adresu: [email protected].

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari