Nema otkaza na Aerodromu, nego "ugovori neće biti produženi" 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC

Iako je pre dva dana ministar rada Zoran Đorđević najavio da na beogradskom aerodromu „neće biti otpuštanja radnika“, radnici Aerodroma kojima ugovori na određeno ističu do kraja ove godine ipak će ostati bez posla u ovoj firmi.

Ugovori im, kako kažu za Danas u preduzeću Beogradski aerodrom, neće biti produženi, a kompanija je započela formalni proces konsultacija sa sindikatima za dobrovoljni odlazak zaposlenih na neodređeno vreme, tako što im nudi „konkurentne pakete koji su uklađeni sa dobrom tržišnom praksom“.

„Zadržali smo sve svoje zaposlene na određeno vreme tokom kovid 19 krize više od šest meseci, uprkos činjenici da su bili na plaćenom odsustvu zbog niskog obima saobraćaja. Međutim, za one zaposlene kojima ugovori o radu ističu do kraja godine, angažman na aerodromu ne može biti produžen zbog aktuelnih okolnosti“, napominju za Danas iz Beogradskog aerodroma, ističući da su ove odluke morale da budu donete, kako bi se poslovanje kompanije održalo i sačuvalo što je više moguće radnih mesta za budući, postkovid rast.

Neminovnost ovakvog poteza na Aerodromu obrazlažu jako lošim rezultatima – broj putnika u prvoj polovini ove godine smanjen je za 61,4 odsto, a u drugom kvartalu za čak 94,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine. To je sve rezultiralo i značajnim smanjenjem prihoda kompanije, zbog čega su u ovoj kompaniji, kako kažu za Danas, primorani na restrukturiranje koje podrazumeva program dobrovoljnog odlaska za zaposlene na neodređeno vreme, ali i to da ugovori na određeno vreme koji ističu ne mogu da budu obnovljeni.

Ostaje nejasno i kakvi su planovi Ministarstva rada da zadrži radnike jer nam iz resora Zorana Đorđevića na to pitanje juče nije odgovoreno. Naime, Đorđević je rekao u sredu kada je posetio ovo preduzeće da Vlada Srbije neće dozvoliti kršenje prava zaposlenih na Aerodromu u Beogradu i da niko neće ostati bez posla.

Početkom ove nedelje radnicima je najavljeno da će nekih 300 radnika koji imaju ugovore na određeno ostati bez posla kada oni isteknu, nakon čega su u sindikatu ove kompanije „Zajedno“ najavili štrajk.

„Za naredni petak najavili smo štrajk upozorenja od 11.30 do 12.30 časova, a do tada ćemo pregovarati sa poslodavcem o našim zahtevima. Naš zahtev u ovom slučaju je da se kolegama koji rade ne određeno ponudi radno mesto onih kolega koji će odlučiti da dobrovoljno odu iz firme a imaju ugovore na neodređeno“, kaže za Danas predsednica ovog sindikata Vesna Vilotić.

Ljudi koji će ostati bez posla su zaposleni u operativnim delatnostima, oni koji rade na poslovima obezbeđivanja i opsluge kompleksa aerodroma, bezbednosti putnika, prtljaga i opsluge vazduhoplova.

Predsednik Nezavisnog sindikata na Aerodromu Dejan Popović za naš list kaže da oni sada ne podržavaju štrajk jer u ovom slučaju nije bilo kršenja zakona. „Da su oni koji imaju ugovore na određeno bili potrebni firmi ona bi im dala ugovore na neodređeno. I dalje mislim da će neki od njih ostati, oni koji budu potrebni. Ovde nema kršenja zakona i da je bilo razloga da se ide u štrajk, mi bismo to prvi uradili kao što smo štrajkovali pre pet godina kada firma nije htela da zaposli jedan deo ljudi“, kaže Popović za Danas.

On potvrđuje da je poslodavac ponudio uslove za dobrovoljni odlazak onima koji su na neodređeno, napominjući da su oni mnogo bolji od onih koji bi dobili u slučaju da budu proglašeni tehnološkim viškom. „Situacija je takva da smo mi na 30 odsto posla od prošle godine i da trpimo posledice korone“, naglašava Dejan Popović.

Sa 6,2 miliona putnika spali na samo dva

U službi zaduženoj za komunikacije na Aerodromu za Danas kažu da je trenutni obim saobraćaja i putnika takav da na Aerodromu „Nikola Tesla“ rade samo delovi Terminala 2, dok Terminal 1 nije u upotrebi.

„Podsećanja radi, u 2019. godini beogradski aerodrom imao je oko 6,2 miliona putnika, a u ovom trenutku opslužuje tek trećinu od ovog broja putnika. Samo tokom septembra, broj putnika smanjen je za 70 odsto u odnosu na isti period prošle godine. A ovakav trend se takođe očekuje i u narednim mesecima“, napominju u Beogradskom aerodromu.

Oni naglašavaju da će nakon restrukturiranja, organizacija kompanije biti bolje usklađena sa trenutnim poslovnim potrebama i obimom saobraćaja, što će joj istovremeno omogućiti da brzo reaguje i podrži eventualne promene u obimu saobraćaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari