Kako bi Naftna industrija Srbije ostala odgovorna prema svim izazovima sa kojima se suočava potrebna je što pre doneti odluke bitne za dalje unapređenje poslovanja kompanije – izjavio je Đorđe Mihajlović, direktor investicija i razvoja NIS koji je učestvovao u radu seminara „Akteulni trendovi u Naftnoj industriji Srbije“ nedavno održanom u Kanjiži.

Kako bi Naftna industrija Srbije ostala odgovorna prema svim izazovima sa kojima se suočava potrebna je što pre doneti odluke bitne za dalje unapređenje poslovanja kompanije – izjavio je Đorđe Mihajlović, direktor investicija i razvoja NIS koji je učestvovao u radu seminara „Akteulni trendovi u Naftnoj industriji Srbije“ nedavno održanom u Kanjiži. On je dodao da je manje bitno da li će to biti privatizacija, ili dozvola za kredite već je potrebno brzo delovati pošto će kada se steknu uslovi da Srbija pristupi Evropskoj uniji, NIS će svoju proizvodnju morati da prilagodi propisima Unije. Poredeći situaciju sa naftnim kompanijama u regionu Mihajlović objašnjava da je sasvim izvesno je da NIS potrebna injekcija ulaganja.
– U poređenju sa drugim regionalnim kompanijama NIS ima nisku zaduženost. Naime, odnos duga i osnovnog kapitala u kompanijama, poput OMV, „Helenik“ i MOL kreće se od 0,70 vrednosti duga naspram kapitala, dok je u slučaju Naftne industrije zaduženost prema kapitalu svega 0,25. To je dovoljan znak da nema kruga investiranja i zaduživanja, ali to je narednih godina neminovno – ističe Mihajlović.
Direktor NIS Petrol Rafinerije nafte Pančevo i vođa projekta za unapređenje poslovanja NIS plus Vladan Mijović tvrdi da Naftna industrija Srbije već sada u svojim rafinerijama može da proizvede dovoljne količine dizela i bezolovnih benzina. Kada su u pitanju bezolovni benzini, naglasio je Mijović, proizvodnja je uslovljena i manjim procentom automobila koji imaju mogućnost tu vrstu goriva. On se u svom islaganju posebno osvrnuo na projekat unapređenja poslovanja „NIS plus“ koji Naftna industrija sprovodi u saradnji sa kompanijom Šel. Cilj projekta je da se modernizuje i unapredi poslovanje nacionalna naftna kompanije pre privatizacije kako bi se povećala vrednost NIS. Za partnera je izabran Šel, kompanija koja pored toga što je lider na tržištu nafte i gasa, uživa i veliki ugled kao konsultant pa su zbog toga njene usluge već koristile brojne svetske naftne kompanije. Mijović naglašava da će celokupan projekat biti okončan za četiri godine posle čega će se stvoriti uslovi da NIS ostvari lidersku poziciju u regionu.
– Program koji razvijamo predviđa smanjenje troškova, racionalizaciju i ostvarivanje uspešnijeg rada maloprodajne mreže. U okviru programa je prepoznato oko 120 projekata za poboljšanje poslovanja od kojih je njih petnaest označeno kao prioritet, pa će se sa njihovom realizacijom krenuti već iduće godine – kazao je Mijović. On je objasnio da je reč o projektima vezanim za bolji kvalitet goriva koji se proizvode u Rafineriji nafte Pančevo, a za koji su potrebna minimalna ulaganja. Implementacija programa unapređenja poslovanja NIS trebalo bi, naglasio je Mijović, da donese uštedu od 100 do 150 miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari