Noću 300 autobusa za Grčku 1

Danju se na izlazu iz zemlje čeka oko 10 minuta, a noću duže, zbog velikog broja autobusa turističkih agencija. Iako zadržavanja u putničkom automobilskom saobraćaju nema, to nije slučaj sa autobuskim saobraćajem na izlazu iz zemlje.

Tturističke agencije, mahom noću, autobusima prevoze veliki broj putnika, o čemu govore i podaci za poslednjih pet noći tokom kojih je iz zemlje izašlo više od 300 autobusa.

U saopštenju se podseća da carinici, u autobuskom saobraćaju, na izlazu iz zemlje, sprovode najminimalnije mere carinskog nadzora i ne vrše nikakvu ručnu ili elektronsku evidenciju autobusa i putnika, što znači da ne mogu biti uzrok pomenutih zadržavanja.

Na izlazu iz zemlje se obavljaju druge vrste kontrola koje sprovode druge granične službe.

Trenutna situacija na graničnom prelazu Preševo je da su zadržavanja, u teretnom i putničkom saobraćaju, na ulazu i izlazu iz zemlje, ne duža od 10 minuta, što neće biti slučaj u noćnoj smeni kada počnu da stižu autobusi.

Najavljeni štrajk grčkih carinika je trajao 24 časa i trenutno stanje na grčkoj granici je redovno, navodi se u saopštenju.