Održan sastanak u Leskovcu sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, lokalne samouprave i poljoprivrednicima 1Foto: N1

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Bogićević i državni sekretar Velimir Stanojević održali su u Leskovcu sastanak sa predstavnicima lokalne samouprave i predstavnicima poljoprivrednika, koji su danas protestovali nezadovoljni otkupnom cenom paradajza.

Stanojević je nakon sastanka na konferenciji za medije konstatovao da situacija nije povoljna, ali je istakao da je pronađen strateški i dugoročan način rešavanja problema, koji je nastao zbog velike ponude, a manje potražnje.

„Sličan problem su imali i malinari i oni su u dogovoru sa stručnim licima to rešili, tako da je danas situacija u tom sektoru mnogo bolja. I ovaj problem će biti prevaziđen za nekoliko dana, jer je počeo izvoz paradajza u Grčku, a uskoro kreće izvoz u Crnu goru i Hrvatsku“, kazao je Stanojević.

On je naveo da je Skupština Srbije nedavno usvojila Zakon o zaštiti poljoprivrednih proizvoda, odnosno o određivanju referentnih cena, pa ćemo od iduće budžetske godine država biti u situaciji da interveniše u ovakvim situacijama.

Kruna današnjeg razgovora je predlog da se sačini tim koji će raditi na izradi strateškog dokumenta kada je razvoj povrtarstva u Srbiji u pitanju, a naš cilj je da ubuduće zajedno sa lokalnom samoupravom i poljoprivrednicima radimo na brendiranju proizvoda, kazao je Stanojević.

Bogićević je podsetio da Leskovac ima tradiciju i ozbiljne i velike proizvođače povrća i istakao da je njihovo nezadovoljstvo donekle opravdano.

„Razgovarali smo konstruktivno i došli smo do zaključka da zajednički napravimo strategiju proizvodnje povrća u Srbiji, što je i najbitnije, jer mislim da ćemo na taj način reštiti mnoge probleme, pa i ovaj sa većom količinom paradajza i niskom otkupnom cenom“, rekao je Bogićević.

Dodao je da se nada da će biti formirana radna grupa od svih relevantnih činilaca, a najviše od poljoprivrednih proizvođača, i da će biti napravljen strateški dokument za narednih desetak godina, gde ćemo tačno znati šta i kako raditi, koje su obaveze proizvođača, a koje države i tržišta, nakon čega više ne bi trebalo da bude ovakvih situacija.

Poljoprivrednik Aleksandar Kocić očekuje da će posle današnjeg sastanka problem biti rešen i ukazuje da do sada niko nije sa njima razgovarao na ovom nivou, a slično misli i Žarko Nikolić, koji veruje da ažurni dolazak predstavnika ministarstva doprinosi rešenju problema.

Na pitanja novinara šta će biti u konkretnom slučaju, hoće li biti proizvođači obeštećeni, predstavnici ministarstva su rekli da do sada nismo imali strategiju, a da smo je „imali pre deset godina do ovoga sada ne bi došlo“, ali nisu odgovorili na pitanje šta ih je sprečavalo da je usvoje.

Proizvođači paradajza su rekli da će nastaviti da prodaju svoj proizvod, bez odgovora na pitanje po kojoj ceni, i da neće biti potrebe za novim protestom, koji je prethodno bio najavljivan za subotu.

Proizvođači su kao problem isticali veliki uvoz paradajza, ali je Stanojević izneo podatak Carine po kome je u maju i junu u Srbiju ušlo 2.500 tona tog povrća manje nego lane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari