Održana radionica ‘’Reci ne radu na crno’’ 1Foto: Z. Panić

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Djordjević danas je posetio Pirot u okviru realizacije projekta “Jačanje kapaciteta Inspektorata za rad i podizanje svesti gradjana u cilju suzbijanja rada na crno“.

Ministar Đordjević, rekao je da je u Pirotu u načelstvu Pirotskog upravnog okruga održana druga radionica “Reci ne radu na crno“ i da će ih do kraja godine biti još osam u gradovima širom Srbije.

“Cilj je da se u problem rešavanja i smanjenja sive ekonomije uključe i gradjani i poslodavci i radnici, a sa povećanjem naplate poreza i doprinosa, Srbija štiti radnike”,rekao je ministar Đordjević

Na konferenciji za novinare, koja je održana u načelstvu Pirotskog upravnog okruga, pored ministra Đordjevića, govorili su načelnica Pirotskog upravnog okruga Dragana Tončić i direktor Inspektorata za rad Stevan Đurović.

Predstavljen je rad Inspektorata, Odseka inspekcije rada u Pirotu i Zaječaru.

Prema podacima Inspektorata, tokom prošle godine registrovano je 22. 000 osoba koje su radile na crno, a njih 94 posto je potom zasnovalo stalni radni odnos. Od početka godine, Inspektorijat je imao 8.000 nadzora više u odnosu na prošlu godinu.

‘’Za prvih 6 meseci ove godine, naplaćeno je 112 miliona dinara na osnovu prekršajnih postupaka, a kada bi se naplaćivalo po srednjoj vrednosti, kako je zakonom o radu predvidjeno, u budžet Republike Srbije slile bi se gotovo 2 milijarde dinara’’, rekao je Đurović.

U radu konferencije su, pored ostalih, učestvovali predstavnici lokalnih samouprava i privrede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari