Podneta krivična prijava zbog oštećenja budžeta za 91,7 miliona dinara 1Foto: Fonet

Poreska uprava Srbije i Služba za borbu protiv organizovanog kriminala podneli su zajedničku krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal protiv 24 lica.

Razlog je osnova sumnje da su izvšrenjem krivičnih dela oštetili budžet Srbije za 91,7 miliona dinara i protivpravno pribavili imovinsku korist od milijardu dinara.

Prijava je pokrenuta protiv 24 lica, od kojih je devet pripadnika organizovane kriminalne grupe, dodaje se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je osam lica osumnjičeno da je izvršilo krivično delo poreska utaja tako što su tokom 2017. godine simulirali otkup pečuraka od poljoprivrednih gazdinstava na domaćem tržištu, kao i nabavku pečuraka, komposta za proizvodnju i gajbica.

Na taj način su pribavili i evidentirali 296 lažnih ulaznih računa o navodnoj nabavci pečuraka u ukupnoj vrednosti od 550 miliona dinara i iskazali PDV u iznosu od 50 miliona dinara, a koji su neosnovano koristili kao prethodni porez u podnetim poreskim prijavama.

Novac je, istovremeno, uplaćen „peračkim“ firmama na ime navodnog otkupa pečuraka, zatim je podizan sa računa i vraćen osumnjičenima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari