Ruža Ćirković JEDNOGLASNO: Dakle, Vlada Srbije je (koliko se sećam još jednom) JEDNOGLASNO odlučila da javnosti Internet-putem predstavi, ovog puta CEO CELCATI, Ugovor o davanju koncesije na korišćenje, izgradnju i održavanje autoputa Horgoš-Požega. Zato što je bilo JEDNOGLASNO, imam utisak da je bilo više glasno nego jedno, pred novinare je poslat ministar, pazi sad, koji se ističe po lepim manirima (Hvala na pitanju, vrlo ste ljubazni.

Ruža Ćirković JEDNOGLASNO: Dakle, Vlada Srbije je (koliko se sećam još jednom) JEDNOGLASNO odlučila da javnosti Internet-putem predstavi, ovog puta CEO CELCATI, Ugovor o davanju koncesije na korišćenje, izgradnju i održavanje autoputa Horgoš-Požega. Zato što je bilo JEDNOGLASNO, imam utisak da je bilo više glasno nego jedno, pred novinare je poslat ministar, pazi sad, koji se ističe po lepim manirima (Hvala na pitanju, vrlo ste ljubazni…) i enigmatičnim odgovorima, a koji sa koncesijama ima taman toliko veze koliko jedan Vojvođanin, a da nije autonomaš nego Veljin politički partner. Iako ćemo dočekati tehničku obradu hiljadu i kusur strana, ovoga puta i ja mogu da garantujem da ćemo ugovor i videti. Jer, ovo je doteralo cara do duvara. Vladi nema druge, mada je bilo očigledno da svi njeni članovi nisu bili spremni da eksplicitno, recimo saopštenjem, stanu iza puta koji je ispao samo Veljin. Jer, kako nam je objasnila novopečeni ekspert za saobraćaj, Verica Barać, taj put nikud ne vodi. Jedino do Veljinih birača koje bi, da ova zemlja nije tako strašno korumpirana, trebalo staviti pod sanitarni kordon. Dobro, taj put vodi i do Metalca u Gornjem Milanovcu, i do malinara iz Arilja, i do, u perspektivi, valjaonica bakra i aluminijuma u Sevojnu, i do glavne srbijanske turisticcke destinacije Zlatibora, i do Bara, ako smo se odlučili da tim putem izvozimo-uvozimo… ali sve su to samo Veljini birači, ili ako nisu – biće. Svaki put je razvojni i spoljnopolitički putokaz jedne zemlje. Samo što mi ne znamo ni svoje razvojne ni spoljnopolitičke putokaze. Lenji smo da ih utvrdimom, a kad ih i utvrdimo, onda nas je sramota da ih verbalnim argumentima branimo. Uzgred budi rečeno, Crnogorci su neki dan potpisali ugovor o izradi studije izvodljivosti za onaj deo puta koji vodi od luke Bar do granice sa Srbijom. Ili niuotkud nigde. Ali, dobro. Eve, što bi rekli u Užicu, nama ugovora. Neki će se prvo dočepati aneksa gde je do detalja regulisano pitanje putarine, drugi će najpre sagledati sve detalje buduće eksproprijacije zemljista oko puta, a ja ću pažnju usmeriti na aneks 18 jer ću tamo naći objašnjenje za član ugovora koji glasi “ Koncesionar će izvršiti izbor izvođača i dobavljača opreme i materijala u skladu sa Prilogom 18 Ugovora. Koncesionar je obavezan da o svakoj promeni koja nastane na listi izvođača I dobavljača opreme i materijala u Prilogu 18 obavesti koncedenta u roku od 15 dana od dana nastale promene. Izuzetno, ukoliko promena liste dovodi do promene ugvoorenog učešća izvođača i dobavljača opreme i materijala, takva promena mora imati prethodnu saglasnost koncedenta“. Jedva čekam da to pročitam. Jer, nije mi jasno jel ta lista već postoji i ko se tu našao.
KOALICIONO: Vlada Srbije je prošle nedelje, baš nekako oko svog stotog dana, više puta razočarala novinare. Recimo, ni u prošli četvrtak nije raspravljala o kadrovskim pitanjima u javnim preduzećima i na ostalim lepim mestima koja po prirodi stvari pripadaju strankama. Ali, nema nikakve sumnje da se koalicioni sporazum o tome svakodnevno upotpunjuje sa digitronom u ruci. Iako su mediji upozorili da je stranka G17 Plus na putu da u ovoj podeli plena, uz upotrebu apotekarske vage, ostane kratkih rukava ja, ipak, sumnjam da se to može desiti stranci koja je dobila poslove privatizacije i koja za šefa ima osobu kod koje je trgovina među najviše rangiranim ličnim sposobnostima. Drugo, kad izgubiš ministarstvo finansija, onda si po prirodi stvari izgubio i sve agencije koje uz to idu (Agenciju za sanaciju banaka, na primer, pa Upravu carina, na primer, Komisiju za hartije od vrednosti, na primer…). Ma šta se pričalo o nezavisnosti centralne banke, izgleda da rešenje u kome su ministar finansija i guverner NBS na suprotnim stranačkim pozicijama, nije baš najbolje što bi Srbiju moglo zadesiti. Ali, guverner će ipak ostati na svome mestu do isteka mandata na koji je izabaran, iako je stranka G17 plus izgubila finansijski sektor. Ostaće tu zato što smo malo odlučili da se lepo ponašamo, iako nam to preteško pada.Toliko teško da se priča po gradu, da će guverner opstati ali da MNOGI u Narodnoj banci neće ostati na svojim mestima. I da se već preduzimaju odgovarajuće mere u tom smeru kako bi Demokratska stanka bila na odgovarajući način namirena na nižem nivou. Ali, da se vratim na kao ključnu temu. U skladu sa novim stranačkim sastavom vlada menja čak i privremene uprave po opštinama, pa i privremene uprave po preduzećima. A privremene uprave po opštinama pripadaju svim strankama, a one po preduzećima stranki G17. Neću da napišem ‘malo li je’ jer od te floskule ‘mnogo mi je’.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari