*Najviše interesovanja za auto-put do Rume * Industrijske i slobodne zone, luka na Savi i poljoprivreda u centru pažnje

Nedavna poseta visoke kineske delegacije industrijalaca i investitora Šapcu bila je u planu već pola godine, a najnoviji međudržavni sporazumi samo su ubrzali pregovore. Kineski privrednici bili su prijatno iznenađeni spremnošću i dokumentovanošću projekata. Među najvažnijima je auto-put Ruma – Šabac, za koji je pre nekoliko godina urađena studija izvodljivosti. Analize pokazuju da svakog dana ovim pravcem prođe više od deset hiljada vozila, što je svetski priznat parametar. Govorilo se o tzv. motorveju, sa po dve trake, a pun auto-put sa zaustavnom trakom bi koštao oko stotinu miliona evra, od čega bi novi most preko Save izneo oko 30 miliona evra. Iako postoje određeni nesporazumi na liniji lokalne samouprave i republičke vlasti, ministarka Zorana Mihajlović je izjavila da bi početak ovog projekta mogao da počne na jesen.

Kineskim investitorima pogodovala bi i velika industrijska zona gde bi smestili svoju logistiku za brojne projekte u Srbiji. Šabac ima najveću zonu u zemlji, na 600 hektara, od čega 200 hektara u tzv. slobodnoj zoni sa znatnim povlasticama u poslovanju. Zona je opremljena elektro, vodnim i gasnim priključcima, kao i saobraćajnicama, pa nije ni čudo što će ovde poslovati i japanska firma Jazaki sa 1.700 zaposlenih. Takođe postoji interesovanje i za veliku međunarodnu luku, a već ranije urađeni su potrebni proračuni uz pomoć luke u Beču. Naravno, da bi luka opravdala postojanje potrebni su i veliki tereti, a već sada se govori o dva miliona tona raznih roba, od čega najviše glinice, a tu su i beli limovi kao i mineralna đubriva. Poljoprivreda je uvek bila prednost ovog kraja, dovoljno je samo podsetiti se „Šapčanke“ koja je izvozila voće i povrće na zahtevno tržište Holandije. Šabac je uveliko spremio projekte za navodnjavanje 20.000 hektara, što bi donelo mnogo veće prinose, a tu su i projekti Centra za voćarstvo. Dugo godina turizam je bio u zapećku, ali Šabac ima projekat „Sava parka“, jedinstvenog ekološkog i turističkog poduhvata na 300 hektara pored Save.

Ovi projekti proizašli su iz ranije prakse planiranja, a prošlu su rigoroznu kontrolu i u Evropskoj uniji. Podsećanja radi, na osnovu podnetih projekata Evropska unija finansirala je postrojenje za preradu otpadnih voda vredno 18 miliona evra, urađena je i regionalna deponija u vrednosti deset miliona evra, a odobren je i projekat izgradnje obaloutvrde kod Čevrntije vredan deset miliona evra. Zapravo, do sada se Evropska unija pokazala kao najveći investitor u Šapcu, što je izuzetna poslovna referenca.

Kanađani nude koncesiju za auto-put

Za auto-put Šabac – Ruma zainteresovana je i jedna kanadska korporacija, koja je takođe nedavno boravila u Šapcu a govorilo se i o mogućnosti izgradnje kao koncesije. To je znatno povoljniji model, jer izgradnjom na bazi stranog kredita uslovljavaju se i izvođači, i država, naravno, to garantuje i u krajnjoj liniji to finansira. Auto-put bi mnogo značio za čitav ovaj kraj, a Šabac ima izuzetnu pogodnost što je u blizini i Beograda i Novog Sada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari