Sindikati žele da prate skupštinu 1Foto: Stefana Savić

Tri reprezentativna sindikata prosvete – Sindikat radnika u prosveti Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije i Nezavisnost – uputili su generalnom sekretaru Skupštine Svetislavi Bajić dopis u kojem traže da prisustvuju plenarnoj sednici na kojoj će biti vođena rasprava o Zakonu o budžetu za 2017.

Sindikati zahtev obrazlažu činjenicom da se prosveta u celini finansira iz budžeta i da zaposleni u prosveti imaju najniže plate od svih delatnosti koje se finansiraju na taj način. Sindikati podećaju da je u obrazovanju radi 80 odsto zaposlenih sa visokom stručno spremom i da je prosečna plata u prosveti 39.924 dinara, dok je prosečna plata u Srbiji 45.281 dinara.

Tri reprezentativna sindikata su se od predsedavajućeg u Odboru za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Muamera Zukorlić tražili da zakaže sednicu odbora, kojoj bi i oni prisustvovali. Uz obrazloženje dopisa sindikati navode da predloženo povećanje pala u obrazovanju od šest odsto neće značajno povećati primanja prosvetnih radnika i da će, ako takav trend bude nastavljen, republički nivo biti dostignut tek za 20 godina.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari