Sloga: Vlada Srbije osniva preduzeće “Aerodromi Srbije”? 1Foto: Sloga

Sindikati u saopštenju pozivaju premijerku Srbije Anu Brnabić da odgovori javnosti da li je u planu vlade koju predstavlja osnivanje i formiranje državnog preduzeća pod nazivom „Aerodromi Srbije“.

Zbog čitave tajnosti oko ugovora o koncesiji Aerodroma „Nikola Tesla“, opravdano sumnjamo da će to državno preduzeće služiti isključivo kao garant francuskom koncesionaru da u narednih 25 godina drži monopol u okviru usluga avio prevoza putnika i robe, piše u saopštenju za medije.

Prema našim saznanjima to preduzeće bi trebalo da objedini sve manje aerodrome širom Srbije koji bi mogli u narednom periodu da se razvijaju na osnovu “lou kost“ kompanija.

Ovim bi se objedinjeno pod nadzorom države ugušila svaka dalja perspektiva da se mali aerodromi poput niškog “Konstatina Velikog”,“Lađevaca“ kod Kraljeva, “Ponikva“ kod Užica, Vršca i drugih mesta razvijaju na osnovu jeftinih usluga i letova.

Najveću štetu će trpeti građani Srbije koji trenutno imaju priliku da se značajno jeftinije voze u odnosu na nacionalnog prevoznika i visokih aerodromskih taksi, navodi se u saopštenju.

Ujedno tražimo jasan i precizan odgovor šta će biti sa radnicima Aerodroma „Nikola Tesla“ u Beogradu, njih 2000 stalno zaposlenih, budući da novi vlasnik Vensi u Lionu ima aerodrom sličnog kapaciteta poput beogradskog koga opslužuje svega 350 stalno zaposlenih radnika.

Od premijerke očekujemo odgovor uz upozorenje da dobijanje stranačkih glasova na izborima ne predstavlja i blanko dozvolu za netrasparentno upravljanje državnom imovinom po ličnom nahođenju i u nekakvoj tajnosti daleko od očiju javnog interesa, stoji u saopštenu.