Pirotski Tigar bio je do sada jedina srpska kompanija čijim se akcijama trgovalo na berzanskom tržištu, ali odnedavno je dobio konkurenciju. Energoprojekt holding priključio se Listingu A Beogradske berze, a uskoro bi sa vanberzanskog na berzansko trgovanje trebalo da pristignu i akcije Sojaproteina.

Pirotski Tigar bio je do sada jedina srpska kompanija čijim se akcijama trgovalo na berzanskom tržištu, ali odnedavno je dobio konkurenciju. Energoprojekt holding priključio se Listingu A Beogradske berze, a uskoro bi sa vanberzanskog na berzansko trgovanje trebalo da pristignu i akcije Sojaproteina. Tako će ponuda najkvalitetnijih hartija od vrednosti na Beogradskoj berzi biti značajno uvećana što je dobra vest ne samo za Berzu, na kojoj će se naći kvalitetniji tržišni materijal, nego i za potencijalne investitore.
Treba podsetiti da su investicioni i dobrovoljni penzijski fondovi zakonski usmereni na to da mogu da ulažu samo u najkvalitetnije hartije od vrednosti, što se do sada svodilo u najvećoj meri na državne hartije od vrednosti koje su ograničenog obima, i da je zato uveliko postojala dilema među ekonomistima hoće li plitka berza, na kojoj doskora nije bilo nijedne kompanije koja je bila spremna da ispuni uslove za izlazak na Listing A, zapravo biti kočnica u razvoju fondova u Srbiji odnosno da li će se zbog toga prikupljeni kapital iz zemlje prelivati u inostranstvo.

Uspeh Energoprojekta

Šta za kompanije u Srbiji znači izlazak na Berzu potvrđuje možda najbolje primer Energoprojekt hodlinga koji se inače prvi put na vanberzanskom tržištu Beogradske berze pojavio još maja 2001. godine, da bi od oktobra 2004. godine njegovim akcijama počelo da se kontinuirano trguje. U tom periodu njihova vrednost sa nominalnih 350 i obračunskih 603 dinara porasla je do startnih 3.153 dinara prilikom prelaska na Listing A. Ovakvom rastu vrednosti akcija sigurno je doprinelo povećanje prihoda kompanije u poslednje tri godine od 30 odsto, dupliranje profita i povećanje produktivnosti za 50 odsto, kao i rast vrednosti ugovora za 250 odsto. Za te tri godine vrednost firme je povećana sa 14 na 315 miliona evra, a obaveze su smanjene sa 70 na 57 odsto ukupne pasive. Kad se tome doda da se u naredne tri godine očekuje rast vrednosti od 20 odsto, a nešto slično planira i Tigar, onda se ne treba čuditi ako se oko akcija ovih kompanija bude vodila žestoka bitka među budućim ulagačima, što samo može podići njihovu vrednost i omogućiti i Tigru i Energoprojekt holdingu da kada im to bude bilo potrebno dođu do najjeftinijeg kapitala na tržištu i tako obezbede svoj dalji razvoj.

Led je izgleda probio pirotski Tigar koji je prvi ispunio dosta stroge, ali ne i nerealno postavljene zahteve za izlazak na Listing A i sada bi trebalo već da postane stvar prestiža ko će se naći u njegovom društvu. Naime, prvi uslov je da kompanija ima minimalni iznos kapitala od 10 miliona evra po bilansima iz prošle godine, potom da posluje bar tri godine, da ima pozitivno mišljenje revizora finansijskih izveštaja, da je najmanje četvrtina akcijskog kapitala u vlasništvu manjinskih akcionara i da je prihvatila kodeks PKS o korporativnom upravljanju. Uz to, kompanija koja se kandiduje za listiranje mora da ima minimalnu vrednost trgovine akcija od 500.000 dinara dnevno pri čemu broj transakcija mora biti minimum pet svakog dana. Kako tvrdi Gordana Dostanić, direktor Beogradske berze, na vanberzanskom tržištu danas ima još dosta kompanija kojima ne bi bilo teško da ispune ove kriterijume. Međutim, očito ne postoji spremnost menadžmenta da javnosti u svakom trenutku izlože rezultate svoga poslovanja, od recimo kadrovskih promena, preko sklapanja i raskidanja ugovora, novim proizvodima. A upravo to jeste suština pravog uključivanja na berzansko tržište. Izloživši sudu javnosti ostvarene rezulate, planove, sve bitne događaje, ta kompanija postaje manje ili više privlačna za potencijalne investitore. Vest da je Tigar izdvojio 43,4 miliona dinara za isplatu dividendi akcionarima nakon listiranja svakako je uticala na pomerenja vrednosti akcija naviše.
Kao što je, uostalom, i sama najava da će se akcije ove kompanije, kao i Energoprojekt holdinga pojaviti na Listingu A značajno povećala njihovu vrednost. Tražnja investitora za akcijama Energoprojekt holdinaga dan uoči njihovog zvaničnog prelaska na Listing A od preko pet odsto, a prvog dana trgovanja na berzasnkom tržištu od preko četiri odsto, ili za tri dana za nešto preko 400 dinara po akciji, pokazuje da su potencijalni ulagači ne samo iskazali poverenje u budućnost ovih kompanija, nego da će biti spremni i da u narednom periodu ulažu u njih. Tim pre što su akcije Tigra i Energoprojekt holdinga, kao i Sojaproteina, koji će im se brzo priključiti, i sada uz akcije poslovnih banaka bile deo korpe na osnovu koje se izračunava indeks srpskih firmi na Bečkoj berzi i među onima na osnovu kojih je formiran Belex 15, indeks najlikvidnijih akcija Beogradske berze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari