Radnici i akcionari Robnih kuća Beograd najavili su za utorak proteste ispred Vlade Srbije i zapretili da će protest trajati sve dok se ne ispuni obećanje premijera Vojislava Koštunice da će kompanija biti reorganizovana i transparentno privatizovana.
– Mi i dalje verujemo da postoji mogućnost izlaska iz stečaja u koji smo gurnuti.

Radnici i akcionari Robnih kuća Beograd najavili su za utorak proteste ispred Vlade Srbije i zapretili da će protest trajati sve dok se ne ispuni obećanje premijera Vojislava Koštunice da će kompanija biti reorganizovana i transparentno privatizovana.
– Mi i dalje verujemo da postoji mogućnost izlaska iz stečaja u koji smo gurnuti. Odluku koja bi išla u tom pravcu trebalo bi da usvoji Upravni odbor Agencije za sanaciju banaka i osiguranje depozita, s obzirom na to da između Beobanke koja je jedan od većih poverilaca i naše kompanije ima mnogo nerazjašnjenih i neregulisanih dugovanja. Ne sporimo činjenicu da postoje neizmirena dugovanja, ali Beobanka za koju je sada nadležna Agencija za sanaciju treba da prihvati i razmotri naše argumente. Podsećamo na činjenicu da je Beobanka deset godina, bez dinara nadoknade, koristila oko 500 kvadratnih metara poslovnog prostora RK Beograd u Knez Mihailovoj ulici. Osim toga, kompanija kao osnivač Beobanke 30 godina nije dobila ni dinar dividende na osnovu poslovanja banke, a ne zna se ni gde je nestalo 23 miliona dinara koje je tadašnja savezna vlada izdvojila kao naknadu za sredstva koja je kompanija izgubila u vreme inflacije. Ta sredstva uplaćena su na račun Beobanke kao naše poslovne banke – tvrdi Ljubiša Velimirović, predsednik Udruženja akcionara i poverilaca RK Beograd.
Velimirović podseća da su akcionari razgovarali sa specijalnim tužiocem za organizovani kriminal koji im je pre mesec dana potvrdio da ima elemenata za hapšenja osumnjičenih za neke malverzacije, ali na sastanku održanom pre dva dana nije mogao da kaže o kojim ljudima je reč.
– Mislim da nikada niko neće odgovarati za pljačku RK Beograd, mada argumenata ima napretek – kaže naš sagovornik.
Radoje Arsenić, član Odbora poverilaca kompanije, u izjavi za Danas tvrdi da su dugovanja banaka nerealna i da poseduju dokumentaciju prema kojoj su neke hipoteke, poput one koju je Beobanka stavila na Robnu kuću Beograd na Terazijama, isplaćene.
Najavljeno moguće restrukturiranje Robnih kuća Beograd zaustavljeno je jer Agencija za sanaciju banaka i osiguranje depozita nije održala sednicu Upravnog odbora na kojoj bi se utvrdila tačna potraživanja banaka od te kompanije, među kojima je jedan od poverilaca i Beobanka. Bez održavanja te sednice, tvrde akcionari, nije moguće održavanje Skupštine poverilaca i izglasavanje programa reorganizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari