U Srbiji bez poskupljenja gasa bar do kraja godine 1Foto: EPA/SERGEY DOLZHENKO (Ilustracija)

Iako je početkom prošle sedmice došlo do enormnog poskupljenja gasa na berzama u Evropi, prema najavama zvaničnika, potrošači u Srbiji ne treba da strahuju od skoka maloprodajne cene „plavog energenta“ a stručna javnost smatra da postoje šanse da do toga ne dođe sve do kraja nastupajuće zimske grejne sezone.

Prošlog ponedeljka, prema podacima Interkontinentalne berze u Evropi, cena gasa je porasla za 7,7 odsto, odnosno na više od 570 dolara za 1.000 kubnih metara a nekoliko dana kasnije je premašila nivo od 585 dolara za 1.000 kubnih metara.

Međutim, kako tvrde nadležni u Srbiji, to poskupljenje neće ugroziti kućni budžet potrošača gasa u našoj zemlji. Generalni direktor Javnog preduzeća „Srbijagas“ Dušan Bajatović izjavio je da nabavna cena gasa za Srbiju ostaje 260 dolara za 1.000 kubnih metara te da je i pre ovog poslednjeg poskupljenja u Evropi ruski gas za potrošače u našoj zemlji bio jeftiniji za oko 160 dolara na 1.000 kubnih metara u odnosu na ostatak „Starog kontinenta“.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je rekla da gas u Srbiji neće poskupeti do kraja godine jer naša zemlja ima dugoročni aranžman sa ugovorenim cenama sa kompanijom Gasprom. Taj ugovor, inače, važi do početka sledeće godine. I domaća stručna javnost poručuje da poskupljenje gasa na stranim berzama neće uticati na kretanje cene „plavog energenta“ u Srbiji.

– Srbija ima dugoročne ugovore o kupovini gasa sa Gaspromom u kojima je zagarantovana cena tako da se ona sigurno neće menjati nakon skoka cena gasa na berzama u inostranstvu. Aktuelna situacija najbolje ilustruje da je veoma dobro što Srbija ima dugoročne ugovore o kupovini ruskog gasa. Potrošači u našoj zemlji ne treba da strahuju da će gas poskupeti do kraja godine. Da li će se njegova cena pak menjati do kraja zimske sezone u ovom trenutku je teško reći. Ipak, verujem da do promene te cene neće doći ni tokom nastupajuće zime. Ono što je važno je i to da Srbija ima dovoljno rezervi gasa u podzemnom skladištu „Banatski dvor“ tako da nije prinuđena da ga kupuje u slučaju da se za to ukaže potreba – kaže za Danas Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije.

Prema njegovim rečima, informacije da je gas navodno poskupeo i zbog požara koji je 5. avgusta izbio u Gaspromovom postrojenju za prečišćavanje kondenzata u Jamalsko-Nenetskoj autonomnoj regiji u Rusiji nisu tačne.

– U tom postrojenju se odvija samo delić proizvodnje u Gaspromu tako da požar do koga je tu došlo nije mogao da izazove aktuelni veliki rast cena gasa u Evropi. Razlog zbog koga je cena gasa počela da skače je rast cena nafte na svetskim berzama. Svaki put kada nafta poskupi to se odrazi i na cenu gasa koja zbog toga postaje veća – ističe Vuletić.

Podsećanja radi, cena nafte u svetu je u poslednja dva meseca povećana sa 50 na 70 dolara po barelu. Maloprodajna cena prirodnog gasa u Srbiji za domaćinstva u ovom trenutku iznosi oko 37 dinara po kubnom metru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari