Ukinut povraćaj bebi PDV, roditeljski dodatak isti 1Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Odnosno, odgovora ima, ali se razlikuju od filijale do filijale Poreske uprave. Na pitanje da li ćemo moći da predamo račune koje smo prikupili tokom 2016. u PU Vračar su nam odsečno poručili da je to „ukinuto 1. januara“, a u PU Zvezdara dobili smo još jedan kratak odgovor: ne, ne primamo ništa. U nekim drugim ekspoziturama PU ostavili su nam mogućnost da se nadamo.

– Nemamo informaciju zasad šta će biti. Zakon je ukinut, ali najbolje da se javite 1. ili 2. februara, tada ćemo više znati – rekla nam je ljubazna službenica Poreske uprave na Paliluli.

Sa Novog Beograda stižu novi saveti.

– Za sada ne primamo, PDV je ukinut zakonom, ali ima nekih nagoveštaja da će biti još ovaj put. Pratite sredstva javnog informisanja pa ćete znati ako se nešto desi – kaže nam službenik PU Novi Beograd.

Kako se udaljavamo od Beograda tako raste i verovatnoća da bi povraćaj PDV, ipak, mogao da se dobije.

U PU Kruševac još jednom smo čuli da „ništa zvanično nisu dobili“, ali da se oni, ipak, nadaju da će od 1. februara to moći da se učini „poslednji put“. Službenica savetuje da se ponovo javimo krajem januara.

Ni u Subotici se još ništa ne zna, a službenica PU u ovom gradu podseća na izmene zakona, ukidanje PDV, najavu usvajanja novog zakona.

– Ništa zvanično nemamo još, ali moj savet je da sačuvate račune – rekla nam je službenica PU Subotica, diktirajući šta sve treba od papira da se ponese i gde zahtevi za refundaciju mogu da se nađu.

I dok Vračarci i Zvezdarci već mogu da bace račune u kante, oni u Kraljevu, kao da ne živimo u istoj državi, mogu slobodno da računaju na novac od PDV-a, ako je sudeći prema informacijama koje smo dobili u filijali PU u ovom gradu.

– Primamo, primamo. Predajete račune od 1. do 15. februara – kaže nam službenica Poreske uprave u Kraljevu. Na pitanje šta sa tim što je ukinut zakon, ona nam poručuje kao iz topa, da to važi od 1. januara, a da se sada predaju računi koji su roditelji prikupljali tokom prošle godine.

Krajem 2016. Vlada je usvojila izmene i dopune Zakona o porezu na dodatu vrednost kojim je od 1. januara ukinut povraćaj PDV na bebi opremu i hranu, ali ta mera uprkos najavama da će tako biti, nije zamenjena novim zakonom kojim bi se na neki drugi način povećao roditeljski dodatak. O svojim namerama Vlada je jesenas obavestila i MMF, rekavši im u pismu da će kako bi se „smanjio teret poreske administracije kroz amandmane, efektivne od 1. januara 2017. godine, eliminisati povraćaj poreza na dodatu vrednost za dečiju hranu i opremu i zameniti se povećanim roditeljskim dodatkom“.

PDV je ukinut, ali roditeljski dodatak nije povećan jer je zakon kojim će to biti regulisano, kako su nam rekli u Ministarstvu rada, tek u izradi. Tako da ni cifra o kojoj su Novosti pisale posle Nove godine od 100.000 dinara jednokratne pomoći roditeljima koji dobiju prvo dete još nije stavljena na papir i sigurna. Kao ni bilo šta drugo.

U međuvremenu, u vakuumu koji je nastao javilo se pitanje šta sa fiskalnim računima za bebi opremu koju su roditelji sakupljali tokom prošle godine, a koji bi trebalo da se predaju od 1. do 15. februara. Ne zna niko, u to smo se uverili, čak ni u centrali Poreske uprave.

U njoj smo nezvanično saznali da zvanično ne znaju ništa, ali da privatno imaju informaciju da su „oslobođeni rada po tom pitanju u poslednja dva meseca“, te da je to tehnički pitanje za MInistarstvo rada jer ono treba da donese novi zakon kojim bi se ovaj ukinuti zamenio.

Država je ovde, ne samo prevarila MMF, već pre svega dovela u zabludu sve roditelje koji su uredno sakupljali fiskalne račune tokom 2016. Kako sada stvari stoje, a prema informacijama koje smo dobili u nekoliko filijala PU, od povraćaja PDV-a za prošlu godinu (bez obzira na to što su računi sakupljani kada je zakon o tome bio na snazi) neće biti ništa. A još gore od ove prevare roditelja, jeste to što oni koji su nadležni ne mogu da pruže ni roditeljima, a ni novinarima zvaničnu potvrdu šta se dešava i jasan odgovor na konkretno pitanje.

Država refundirala najviše 73.847 dinara

Povraćaj PDV na bebi opremu i hranu zakonom je uveden 1. januara 2013, a pravo na povraćaj mogli su prošle godine da ostvare oni roditelji čija ukupna primanja ne prelaze milion dinara godišnje. Roditelji su mogli da naplate najviše 73.847 dinara, i to 42.198 dinara za refundaciju za dete do prve godine i 31.648 dinara za dete do druge godine.

Namera države je da novim zakonom, između ostalog, poveća roditeljski dodatak za rođenje deteta i tako nadomesti ukidanje povraćaja PDV-a na bebi opremu. U Srbiji se tokom 2016. isplaćivao dodatak za 60.476 dece. Za prvorođeno dete država je isplaćivala 38.008 dinara, dok se za drugo, treće i četvrto dete isplaćuju mesečni iznosi u 24 rate. Za drugo dete ovaj dodatak je 6.192 dinara, za treće 11.146, a za četvrto 14.861 dinara.

Pozivaju se na član zakona koji je izbrisan

U novom, izmenjenom Zakonu o PDV, na trećoj od ukupno pet strana između ostalog, piše da se „pravo na refundaciju PDV za hranu i opremu za bebe koje su nabavljene do dana početka primene zakona kojim se uređuje finansijska podrška porodici sa decom, a kojim se propisuje jednokratna isplata novčanih sredstava na ime kupovine opreme za bebe, ostvaruje se u skladu sa članom 56b Zakona o porezu na dodatu vrednost“. Međutim, u Zakonu o porezu na dodatu vrednost, u članu 56b, piše da je on brisan.