Vučić: Očekujem rast 3,5 odsto 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Predsednik Vlade Srbije Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da očekuje da će sledeće godine rast srpske privrede biti oko 3,5 odsto, iako Međunarodni monetarni fond za Srbiju predviđa rast od tri odsto BDP.

Rast u Evropi će biti između 1,5 i 1,8 odsto, značajno niži od rasta Srbije, za koju MMF predviđa tri odsto, mi predviđamo 3,5 odsto, a ja se nadam i nešto veći, rekao je Vučić na konferenciji srpskog izdanja godišnjaka Ekonomist (The Economist) – Svet u 2017 u Skupštini Srbije. 

Situacija u svetu je danas kompleksna, teška i komplikovana, posebno imajući u vidu stanje u regionu. Situacija u Srbiji je komplikovana, ali sa boljom perspektivom u 2017. godini nego što mogu da govorim za svet, ali sve zavisi od nas, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je zahvalan građanima Srbije, koji će već ove godine osetiti nešto bolji život, a život će tek biti bolji ako se budemo disciplinovano ponašali iz godine u godinu.

Nisam ekspert za svetska pitanja i nisam sebi pridavao taj značaj, rekao je Vučić, ali se razume kako ti odnosi utiču na ekonomiju Srbije.

U sredu su američke federalne rezerve (FED) povećale kamatnu stopu, dolar je ojačao, a nama je javni dug uvećan za 80 miliona evra, ukazao je Vučić.

To nije preveliki problem, jer Srbija ima stabilnu ekonomsku situaciju, a ona se zasniva na uređenim javnim finansijama, pitanje je da li ćemo imati deficit, rekao je Vučić.

Vučić je ocenio da je 2016. godina najteža bila za Srbiju po visini kamata koje je morala da plati i da će 2017. godina biti lakša.

Najteže smo zamenili nižim kamatnim stopama, po jednu stranu i domaću banku smo isplatili u celini koje to nisu htele da zamene i sve smo kamate spustili na tri odsto, rekao je Vučić.

Voleli bismo da američka ekonomija ulaže u Evropu, mere koje je FED doneo idu u tom smeru, jer postaje mnogo jeftinije ulaganje Amerikanaca u Evropi.

Vlada Srbije neće imati deficit, dok će deficit opšte države, sa svim projektnim zajmovima i opštinama koje su nas uništile, biti između 1,2 i 1,4 odsto, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je dobio izveštaj MMF koji su imali primedbe na Srbijagas, najavljujući promene u Vladi Srbije, ne ministara, već ljudi u brojnim preduzećima i na mnogim mestima „do kraja godine i oko Nove godine“.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković ocenila je da Srbija ne može da utiče na kretanja na globalnom planu, ali može na skupu poput ovog da čuje kakva je uloga Srbije u složenim geopolitičkim uslovima.

Ona je rekla da parlamentarna demokratija ima sve važniju ulogu i za Skupštinu je značajno da se baš u njoj govori o izazovima sa kojima se svet i Srbija suočavaju.

Mi nemamo pretenzije, niti se zavaravamo da ćemo čuti sve odgovore kako će izgledati svet u 2017. godini, ali važno je da otvoreno govorimo u kakvim se geopolitičkim rizicima nalaze Evropa i svet, rekla je Gojković.

Nastavićemo da radimo na očuvanju političke stabilnosti, jer je to važno da zaštitimo mir i stabilnost u regionu, kao i naših građana. Daćemo svoj doprinos nastavku evropskih integracija Srbije, jer je to naš najvažniji spoljnopolitički prioritet, rekla je Gojković.

Otvaranje svakog poglavlja u pregovorima sa Srbijom je važno za ceo region, ne samo za građane Srbije, jer to znači da vrata EU nisu zatvorena za nas, rekla je Gojković i napomenula da stabilnost Zapadnog Balkana znači stabilnost cele Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari