Zaposleni traže minimalnu cenu rada u skladu sa zakonom 1Foto: Medija centar

U toku ove sedmice predstavnici poslovodstva tri železnička preduzeća u Srbiji bi trebalo da održe sastanak sa predstavnicima reprezentativnih sindikata o minimalnoj ceni rada na koju zaposleni imaju prigovore jer je niža od zakonom previđene minimalne zarade.

– Dobili smo obaveštenje od poslodavca da su otkazane sporne tačke kolektivnog ugovora, a jedna od njih je i o minimalnoj ceni rada, te da će se o njima ponovo pregovarati. Kolektivnim ugovorom je naime propisana niža minimalna cena rada od važeće propisane minimalne zarade u Srbiji. Naš sindikat je bio protiv toga ali smo ipak potpisali kolektivni ugovor koji to predviđa a jedini razlog je bio da na taj način zaštitimo interese zaposlenih na železnici. Kolektivni ugovor smo potpisali ne zato što se slažemo sa njegovim odredbama već isključivo zbog toga jer je isticao zakonski rok u kome mora da se potpiše. Da ga nismo potpisali, poslodavac bi doneo svoj pravilnik o radu a zaposleni ne bi imali pravo na dodatke na primanja koja im kolektivni ugovor omogućava – kaže za Danas Dragan Ranđelović, predsednik Sindikata železničara Srbije.

On dodaje da će sindikalna organizacija kojoj je na čelu na pregovorima sa poslovodstvom insistirati da se minimalna cena rada u kolektivnim ugovorima za železničkim preduzećem dovede na nivo koji predviđa zakon.

I Saša Jocić, predsednik Glavnog štrajkačkog odbora, koji su formirali sindikati koji su odbili da potpišu kolektivne ugovore zbog minimalne cene rada ispod propisanog republičkog nivoa, potvrđuje za Danas da je poziv poslovodstva železnica za razgovor o spornim pitanjima došao i da će ga te sindikalne organizacije prihvatiti.

Prema njegovim rečima sindikati koji su najavili štrajk, na novim pregovorima će insistirati na poštovanju zakonskog nivoa cene radnog časa od 183,93 dinara, koji mora biti ugrađen u Kolektivni ugovor zaposlenih u železničkim društvima.

Savez sindikata železničara Srbije, Sindikat „Srbija Kargo“, Nezavisni sindikat železničara Srbije i Sindikat železničkog saobraćaja „Nezavisnost“, nezadovoljni minimalnom cenom rada koju predviđaju kolektivni ugovori u preduzećima, Infrastrukture železnice Srbije, Srbija Kargo i Srbija Voz, najavili su da će organizovati prvo protest a nakon toga i jednočasovne štrajkove upozorenja i generalni štrajk tim povodom.

Sindikalci koji najavljuju štrajk ističu da su zarade velikog broja zaposlenih, čak oko 50 odsto njih, ispod iznosa minimalnih zarada koji je propisan na Socijalno-ekonomskom savetu.

Naime, na železnici postoje radnici čiji su plate u rasponu od 16. do 26.000 dinara što je niže od zakonom propisanog minimalca na republičkom nivou koji iznosi 32.000 dinara. Takođe, primanja mašinovođa, koji rade odgovoran i važan posao, su svega oko 36.400 dinara.

Pored nezadovoljstva zbog loše materijalne situacije zaposlenih na železnici Glavni štrajkački odbor je formiran i zbog drugih problema poput onih da su u poslednjih šest godina na železnici smanjivane zarade i da se pred sudovima vodi veliki broj postupaka zbog neplaćenog smenskog rada, toplog obroka i regresa, sindikati u protestu hteli da razgovaraju sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i ministrom infrastrukture Tomislavom Momirovićem ali niko od njih od 10. februara, kada je dopis za sastanak upućen, nije odgovorio na njihov zahtev.

Za probleme na železnici u Glavnom štrajkačkom odboru prvenstveno krive bivšu resornu ministarku Zoranu Mihajlović, savetnicu potpredsednice Vlade Srbije Mišelu Nikolić ali, između ostalih, i sindikate koji su potpisali po radnike štetan Kolektivni ugovor „zarad privilegija i dobijanja mesta u skupštinama, određenog broja zaposlenja kao i mogućnosti premeštanja svojih članova na bolje plaćena radna mesta“.

Sa druge strane, izvor blizak srpskim železničkim preduzećima tvrdi za Danas da nisu tačne tvrdnje sindikata koji najavljuju štrajk, da je čak 50 odsto zaposlenih na železnici sa platama ispod zakonskog iznosa minimalca.

U Srbija Kargo nam je rečeno da u pogledu svih zaposlenih čija je osnovna zarada ispod zakonskog minimuma to preduzeće vrši doplatu do zakonski utvrđenog iznosa.

– Samim tim, naša kompanija nema zaposlenih čija su primanja ispod zakonski utvrđene zarade – naglašavaju u Srbija Kargo. Da svojim zaposlenima doplaćuju iznos do zakonskog nivoa minimalne zarade potvrđeno nam je i u preduzeću Srbija Voz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari