Aprila ove godine, u austrijskom gradu Insbruku, u čuvenoj i jednoj od najlepših prodavnica Swarovski kristala, takozvanoj Kristalnoj galeriji, otvorena je veoma neobična izložba. Holandski dizajner Tord Buntje (Tord Boontje) predstavio je svoju kreaciju pod imenom Winter wonderland.

Aprila ove godine, u austrijskom gradu Insbruku, u čuvenoj i jednoj od najlepših prodavnica Swarovski kristala, takozvanoj Kristalnoj galeriji, otvorena je veoma neobična izložba. Holandski dizajner Tord Buntje (Tord Boontje) predstavio je svoju kreaciju pod imenom Winter wonderland. Izložba će trajati do aprila 2009. godine.
Nije prvi put da kuća Swarovski, poznata u svetu po kvalitetu svojih kristala, s poznatim umetnicima i dizajnerima slavi magiju i lepotu prirodnih oblika, boja i materijala, kao i talenat i kreativnost. Ekperimentišući s novim tehnološkim dostignućima, brojni autori doprinose stvaranju posebnog Swarovski sveta, magične, kristalne lepote. Ovaj put je tandem Tord Bontje-Swarovski napravio mali omaž svetu kristala, snežnim Alpima i njihovoj fantastičnoj lepoti. Dodirnut magijom, nastajanjem i nestajanjem, iluzijom i čarolijom, stvoren je zimski planinski pejsaž u podzemnim prostorijama ove galerije, svet koji pluta izmeću snova i realnosti.
„Postavio sam na hiljade komadića kristala toliko blizu jedan drugog, da su se u mečusobnoj interakciji transformisali. Dobio sam potpuno nov, moderan dizajn i ovakvim spajanjem dobio nov materijal, istinsku svetlucajuću imaginaciju.“
Twinkle, twinkle, little star, how I wonder what you are!
Svetlucaj, svetlucaj zvezdice, divim ti se, čudim ti se, iznad sveta tako visoko, dijamant na nebu!
Za sve one koji su odrasli a još uvek čuvaju vilinsku prašinu neobuzdanog dečaka Petra Pana i prgave, zločeste, ljubomorne, osvetoljubive i šarmantne Zvončice, tigrice Lili i radoznale Alise, strašnog pirata Kapetana Kuke i ukletog broda holandskog kapetana bržeg od zmaja, ovo je prilika da prođu kroz kapiju Snežne Kraljice, ukrašenu kristalnim cvetovima, pticama i vinjetama, i na njenim saonicama projure kroz veliki srednjovekovni luk u magičnu podzemnu prostoriju. U njoj, zimski pejzaž krije tajne odaje dečje bajkovite mašte i mitskog sveta; tu se skrivaju i propeti jednorozi i sidro koje je zaustavilo brod ukletog Holanđanina, smrznuti cvetovi Snežne kraljice i njena magična ogledala, zarobljene egzotične životinje, zaboravljeni predmeti, kristalne zvezdice i čudesne legende.
Winter wonderland nije putovanje bez kraja, lutanje po lavirintu simbola bez nade, već zimska šetnja koja se završava u odaji koja slavi proleće kao eksploziju radosti, nade i sreće. Novi ciklus prirode počinje, a sa njim i novi život i nova imaginacija. Sve što je dovršeno ostaje za nama, krug promena se nastavlja. Ispevana je oda kretanju, putovanju i rađanju novog života, nove bajke. Zato što svaka bajka čuva život.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari