Privid snage SNS 1

Prividno, vlast izgleda jača nego ikad i u očima većine demonstranata, dok su oni kao pojedinci još nemoćniji. Izloženiji još većoj stihiji i nepravdi i bez kontrole nad bliskom budućnošću.

Ali, to je puki privid. Vučića i SNS čekaju najneizvesniji izbori za nešto više od pola godine iz najmanje tri razloga. Prvi jeste unutrašnja situacija u samom SNS-u. Dovoljno je pomenuti, da ako Nebojša Stefanović nema diplomu fakulteta, to znači da će kao i Tomislav Nikolić postati predsednik Srbije, pa da to naprednjaci ne shvati kao (gorku) šalu, već kao ozbiljan protivnički udar.

Takve nervozne i preterane reakcije svedoče da Vučić ne veruje nikom, i niko u SNS ne veruje da je šef zadovoljan njime, njegovom odanošću i time koliko ga brani u javnosti. Takav psihološki pritisak na duže staze proizvešće neki politički lom, unapred nepredvidljiv, što znači i neodbranjiv.

To čak ni takozvane službe bezbednosti ne mogu da spreče uprkos, tehnici, moći i ovlašćenjima. Jer, opet iz psiholoških razloga, one su pažljivo očišćene od svih koji su te bezbednosne poslove znali da rade, bez obzira na političku pripadnost. Ostali su, po svemu sudeći, samo oni čiji se horizont kreće oko tri „t“ – teretane, transtriptizete i transferi novca, koji je na službenom raspolaganju.

Drugi razlog neizvesnosti jeste da je slabost opozicije takođe samo puki privid. Šira interesna struktura oko Demokratske stranke, digla je na protestu „1 od 5 miliona“ svoju platformu. Ta platforma može da iznese finansijski i organizaciono, ne puki bojkot izbora, nego njihovo poništavanje.

I tu je treći razlog – za to poništavanje biće potrebna spoljna podrška. Kapacitet Vučićeve vlasti topi se od januara 2017. i oslikanog voza koji nikad nije stigao na Kosovo. Dotadašnji pregovori sa Prištinom doživljavani su u Srbiji kao dodatak pregovorima sa Evropskom unijom. Birači su se nadali da će im videti kraj koji glasi „Kosovo za EU“.

I bili spremni da glasaju za i protiv Vučića u skladu sa tim krajem. Ali, kraja nema, već se dešava veliki povratak u stare dane jugoslovenske krize – u igri su oružane intervencije, humanitarne katastrofe, hapšenja, ubistva… A u tim danima, koje još dobro pamtimo, spoljni faktori su umeli da budu odlučujući, kad god im je to bilo u interesu. I teško da Vučić može da spreči da im tako nešto opet bude u interesu.