Pola tri 1Foto: Radenko Topalović

U ovom trenutku ne znam dokle je stigao slučaj curice iz Bora, koja je nestala pre nedelju dana. Znam zato nešto drugo. Ovo je prvi slučaj koji je vlast iskoristila za upotrebu sistema za opšte uzbunjivanje, poznatog kao „Amber Alert“.

Reakcija medija bila je istovetna – opis nestale osobe, uz fotografiju i informaciju kada je i gde viđena poslednji put.

Tog popodneva, mnogima od nas stigle su SMS poruke o nestanku. Neki su se čak bunili zašto njima nisu stigle, iako su o ovom slučaju znali sve. Javne i privatne ličnosti sve su redom podelile informaciju o nestanku devojčice na društvenim mrežama.

Iste večeri, kad se ispostavilo da sistem za uzbunjivanje baš i ne pomaže, setio sam se tekstova dr Aleksandre Bulatović, koja je upozoravala da u praksi „Amber Alert“ retko doprinosi rešavanju otmica, te da je u našem antidruštvu moguća zloupotreba ovog sistema, masovnim korišćenjem kamera za biometrijski video nadzor.

Ubeđen sam da se kineski video nadzor zloupotrebljava i bez zakonskog okvira. Nije potreban „Amber Alert“ da bi nas neovlašćeno pratili i špijunirali.

Uz to, svako ko nije kriminalac rukovodi se geslom, neka me gledaju, nemam šta da krijem, ako će to da pomogne kidnapovanom detetu.

Srbija, avaj, kriminalce uzgaja, a špijunira kritičare režima. „Amber Alert“ nije pomogla u brzom pronalaženju nestalog deteta, već to moraju da rade helikopteri, buldožeri, detektori laži i ostala policijska pomagala.

Njihov trud pratimo iz sekunda u sekund.

Zahvaljujući sistemu za uzbunjivanje, vesti o nestaloj devojčici su udarne, već danima. Dobro znamo šta masovna histerija ume da napravi od nas.

Ove vesti moraju biti udarne sve dok se slučaj ne reši, jer će u suprotnom pojedine redakcije biti optužene da podržavaju otimanje devojčica.

Da li je u međuvremenu bilo i nekih drugih vesti?

Za prijem Kosova u Savet Evrope glasale su i zemlje koje ne priznaju Kosovo. Milorad Dodik ulazi u proces proglašenja otcepljenja Republike Srpske.

Nastavljen je teror nad Dinkom Gruhonjićem. Neuspešnost sistema „Amber Alert“ i pretvaranje slučaja nestale devojčice u slučaj iz tabloidne crne hronike, lišila nas je svega ostalog.

Svaki novi bager koji prekopava Bor, svako novo preletanje helikopterom iznad ovog grada, svaki poligraf, paparaco fotka i glasina, našli su se u udarnim vestima.

Danima se pitamo da li vlast zloupotrebljava ovaj slučaj radi prikrivanja svojih poraza, ali pošto novinari u Srbiji postaju legitimne mete čak i kad ne rade ništa, niko ovo ne sme da upita naglas. Aleksandar Vučić je prekjuče izjavio da je do pomaka u istrazi došlo u noći između subote i nedelje, u pola tri.

Te noći, sat je u dva iza ponoći pomeren unapred, tako da se „pola tri“ nikada nije desilo.

Nema mesta paranoji, predsednik je te noći gledao u pradedin budilnik.

Čekamo novi nalet helikoptera i vesti iz Beča.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari