Talenti u zimskom prelaznom roku 1Foto: Radenko Topalović

Ah, opet je ono doba godine kad se gledaju bečki muzikanti i skijaški letači u Garmiš-Partenkirhenu, kad se okrajcima omazuju ostaci ruske salate i krajnjim naporima vari previše sarme – mada šta je uopšte previše ako je kupus dobro kiseo, a sarma dovoljno masna?

Dok čitalac kunja na kauču i gleda da razvuče dokolicu, veselje i kućni budžet barem tamo do Svetog Jovana, zimski prelazni rok je uveliko u toku i sportski klubovi traže pojačanja po pijaci.

Zvezdi recimo trebaju krilni centar i možda plejmejker, ali najveći Zvezdaš Srbije, onaj što pokoji milion ima i za Partizan, rešio je da dovede – Milicu Zavetnicu.

U jednoj od svojih dnevnih poslanica – kanda je bila baš poslednjeg dana stare godine, ali možda sam se i zabrojao jer je naš predsednik na televiziji češći od reklamnog bloka – Vučić je obnarodovao svoj skautski izveštaj.

Kaže, kakav talenat čuči u šefici Zavetnika Milici Đurđević Stamenkovski! Neviđen talenat! Dobro, mlada je, hoće da zasrlja, da solira kad treba asistirati, treba tu malo iskustva i brušenja majstorskom rukom, a zna se ko je najveći majstor. Ali takav talenat je za najveće domete!

Stari vuk je otkrio da je još pre sedam-osam godina hteo da dovede Milicu Zavetnicu u redove Srpske napredne stranke, tada se nisu sklopile kockice, možda nije bila zadovoljna pozicijom u timu, možda je suma bila preniska, tek nikad nije kasno da najveći talenti dođu u najjači klub, u takoreći Real Madrid srpske politike.

Svaki pravi navijač zna kako te stvari idu – kad se javno „iskaže interesovanje“, počinje razmena ljubaznosti putem medija, te ja od malih nogu navijam za taj i taj klub, te prijaju reči takvog doajena trenerskog posla, te ali ja sam fokusiran samo na trenutni niželigaški klub u kojem igram, a o budućnosti ćemo kad bude vreme…

„Naša odgovorna politika i državotvorna logika, sigurno je opredelila predsednika republike da se pohvalno izjasni o mom radu“, rekla je skromno Milica Đurđević Stamenkovski, ne želeći da je s nogu obori pažnja reflektora.

„S obzirom na to da je reč o figuri sa najvišim političkim autoritetom u državi, ono što je rekao doživljavam kao priznanje“, izjavila je dalje umereno i primereno. „Pripremamo se za nastupajuće političke aktivnosti, jer je činjenica da bez državotvornih snaga na srpskoj političkoj sceni nema čvrste pozicije i stabilnosti.“

Kako još zna svaki pravi navijač, kad ovakvo očijukanje dođe do medija, u nekim sobičcima već sede menadžeri da utanače detalje, da se pogode ako mogu o procentima i bonusima, pa da udare paraf i po jedan viski na obostrano zadovoljstvo.

Upućena čaršija odavno šuška da Milica Zavetnica ima takoreći predugovor sa Naprednjacima, da je kao neviđeni, ali ipak još nebrušeni talenat bila samo na pozajmici u opoziciji da odradi ulogu koju je na prethodnim izborima i odradila, pre nego što stvarno zaigra u A timu.

Da manemo šalu, Milica Đurđević Stamenkovski bi mogla da posedne u klupu skoro sve na političkoj sceni i da ih malo nauči javnom nastupu.

Živa vatra, rečita, oštra, a ostavlja utisak vaspitanog čeljadeta, zna koje žice da udari, a koje da ne dira. Što bi rekao Vučić – talenat.

Taj talenat je u protekloj kampanji, a i posle nje, trošila da nemilice ukazuje na najveći problem Srbije, na zlo koje kroji svačiji život i vlada svime, krade na kilometrima autoputa i izdaje zemlju stranim interesima. Naravno, govorim o „probriselskoj“ opoziciji.

Pošto je na njima skoro otupela zube, pripustila je svog muža, drugog člana jednokrevetne stranke Zavetnici, da rasturi dogovor desničarskih partija o jedinstvenoj listi. Od zaklinjanja u „nacionalno okupljanje“ ostalo je nekoliko patrljaka ispod cenzusa.

Cinik bi rekao da je Milica Zavetnica u tom poslu bila uspešna poput kamikaze, pa su i njenu listu prestigli Nestorović i drugari. To je, podsetimo, grupa ljudi koji po Hepiju i Balkan infu govore da je Ilon Mask poreklom iz Šipova i da avioni nestaju u vremenskim rupama pa sleću decenijama kasnije.

Toliko je Milica Zavetnica talentovana da je konačno Boška Obradovića vratila u Čačak na tihovanje, pitanje je da li će mu i autoput pomoći da se ikad vrati u Beograd.

Ako me tzv. upućeni izvori ne lažu, sad je samo ostalo da se odigra dramolet za one sa jeftinijim kartama pa da se jednokrevetni Zavetnici kolektivno učlane u SNS, kao onomad Šapić, a Milica zauzme neku od „odgovornih funkcija“.

Od Šapića je daleko talentovanija, pa nije ovo vaterpolo.

Srpskom biraču ostaje da dalje navigira između vlasti, satelitske opozicije, konstruktivne opozicije, državotvorne opozicije, i svih drugih opozicija koje nisu opozicije, pa možda jednom ubode i onu pravu. I za to treba talenta.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari