Danasovi sagovornici: Nišvil ostaje kući! Festival bi iseljavanjem izgubio identitet, a vlast pokazala koliko je opasna po kulturu 1Foto: Zoran Ćirić

Iako je bilo najavljeno da će međunarodni džez festival Nišvil možda napustiti Srbiju zbog dugogodišnje nebrige države i njenog ponižavajućeg odnosa prema festivalu, potvđreno je da ostaje u Srbiji.

Iz organizacije su rekli da su dobili obećanje da će festival iz budžeta dobiti sredstva kao pre emidemije korona virusa, a takođe i da će svake godine dobiti budžetski novac.

Tim povodom pitali smo sagovornike šta misle o tome što će Nišvil ostati u Srbiji.

Žikica Simić, muzički publicista, autor kultnih radijskih emisija

Bio sam jednom na tom festivalu. To je jako lepo, da ostane u Srbiji da ne ide negde dalje. Znači da još uvek ima nekog entuzijazma prema džez muzici ovde kod nas.

Đokica Jovanović, sociolog kulture

Veoma je značajno što Nišvil ove godine ostaje u Nišu i Srbiji, i mislim da će ostati i ubuduće. Niš odavno oskudeva u kulturnim manifestacijama, i ovakva odluka znači da je od kulture opstalo bar to poslednje zrno. Grad nema tako značajnu manifestaciju i bilo bi tužno da je izgubi. Ne ulazeći u razloge zbog kojih je najavljivan odlazak Nišvila iz Niša i Srbije, a ni u one zbog kojih je ostao, činjenica je da je on nadrastao i one koji ga vode i gradske strukture. I jednoj i drugoj strani je jasno da će ukoliko ovaj festival ode oni biti meta prezira i ljutnje Nišlija. Odluka da Nišvil ostane važna je, svakako, i za Srbiju, jer je reč o najkvalitetnijoj i najznačajnijoj džez manifestaciji u zemlji, uz dužno poštovanje za druge, a džez je jedan od najsnažnijih umetničkih izraza 20. veka.

Bilja Krstić, muzičarka

Veoma me je obradovala vest da Nišvil ostaje u Srbiji. Ovaj ozbiljan i odlično organizovan festival, koji postoji 30 godina, veoma je značajan kako za grad Niš, tako za Srbiju, jer je ugostio u 30 godina najveća imena, domaće i svetske muzičke scene, imao sjajne programe svih ovih godina i stao rame uz rame sa najvećim svetskim festivalima. Sa mojim Bistrikom sam nastupala na mnogim poznatim festivalima i na prestižnim svetskim scenama poput Koloseuma u Rimu (Time for life), Kenedi Centra (Millenium stage) i dr, i moram priznati da sam bila oduševljena kada sam prvi put učestvovala na “Nišvil “ festivalu, koji je po mnogo čemu podsećao upravo na velike i značajne svetske festivale. Ovaj je festival od samog početka imao ozbiljne namere da raste i da se razvija u pravcu velikih i najboljih festivala , ne samo u Srbiji već i šire. Danas je to jedan od naših najboljih festivala i ponosim se što je upravo iz grada gde sam rođena.Volela bih da zauvek reše sve te finasijske probleme koji ih prate ovih godina. Mnoge zemlje i njihove važne kulturne institucije podržavaju ovakve festivale pa bi bio red da se i kod nas ulažu veća sredstva za promociju Nišvila. Primera ima puno samo je potrebna dobra volja i podrška.

Dimitrije Simović, muzičar niške grupe Igralom i sastava Dimitrije Dimitrijević

Nišvil u svom nazivu nosi Niš, i uz sve godine postojanja u tom gradu očigledno je da je inicijalna intencija bila ta da festival bude jedan od simbola tog grada. Iseljavanjem bi svakako izgubio na snazi, možda ne na posećenosti – ali, svakako bi izgubio mnogo niških građana. Izgubio bi identitet. Pored toga, vlast bi još jednom pokazala koliko je opasna po kulturu… U svakom slučaju, ja bih bio presrećan da Nišvil nastavi da postoji, raste i usavršava se u svom rodnom gradu.

Vedran Ferizović, muzičar iz Novog Sada

Nišvil kao veliki festival, pre svega prijateljskih namera, u šta sam se i sam uverio, neupitno treba, da ne kažem „mora“ ostati u svom gradu. Kao i većina festivala takvih razmera, upućen je na lokalne i državne finansije, te zbog toga zavisi od sumnjivih odluka. Evo ipak pozitivnog demanta (uvek ima ljudi): Nišvil ostaje kući! Nadajmo se nekom dugoročnijem rešenju gde će značaj Nišvila važiti više za praznik muzike, nego za promenljivu manifestaciju.

Bratislav Radovanović, slikar i muzičar u sastavu Fish In Oil

Moram da priznam da nisam bio u toku u vezi dešavanja oko organizacije Nišvila. Dobro je da je na kraju ipak nađeno rešenje i da će se festival održati. Ipak je to bitna manifestacija za grad Niš, a već ima i ozbiljan kontinuitet. Nažalost neki po meni mnogo bitni festivali poput npr. RingRing-a, koji beskompromisno postoji znatno duže od Nišvila nisu te sreće i konstantno nailaze na ignorisanje nadležnih institucija kada je u pitanju raspodela sredstava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari