Istorijski sinhronicitet Moskve i Kragujevca 1

Ove godine navršava se 80 godina od događaja iz Drugog svetskog rata koji su duboko urezani u kulturu sećanja i identitet srpskog i ruskog naroda. Radi se o streljanu civila u Kragujevcu oktobra 1941, odnosno o odbrani Moskve tokom jeseni iste godine.

Ustanove koje baštine sećanje na ove događaje – Spomen-park Kragujevački oktobar i Državni muzej odbrane Moskve, potpisali su 2019. godine memorandum o saradnji, a prvi projekat između njih realizovaće se ove (2021) godine, upravo prilikom obeležavanja osam decenija od pomenutih istorijskih zbivanja u Kragujevcu i Moskvi.

Najpre se u Državnom muzeju odbrane Moskve od 9. do 12. septembra predstavila tročlana kragujevačka delegacija koju su činili Nenad Karamijlaković (direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kragujevac i autor projekta Kragujevačko-moskovski oktobar 1941), Marijana Stanković (direktorka Muzeja 21. oktobar i Spomen-parka Kragujevački oktobar) i Nikola Govedarica (kustos Muzeja 21. oktobar), koji su ruskim kolegama prezentovali Kragujevačku tragediju posredstvom tri predavanja, dokumentarnog filma titlovanog na ruskom jeziku, kao i dvojezične (srpsko-ruske) dokumentarne izložbe.

Osim ruskih kulturnih poslenika prezentaciji kragujevačke delegacije prisustvovali su i predstavnici Ambasade Republike Srbije u Ruskoj Federaciji – Snežana Pavlović (ataše za kulturu), pukovnik Saša Momčilović (vojni ataše) i Branislav Radojčić (prvi savetnik Ambasade). Kragujevačka izložba, zajedno sa dokumentarnim filmom biće dostupna ruskom građanstvu u Državnom muzeju odbrane Moskve i narednih mesec dana, nakon čega sledi dolazak tročlane ruske delegacije u Kragujevac (od 19. do 23. oktobra), koji će tokom Oktobarskih svečanosti prezentovati srpskoj publici priču o odbrani Moskve, jednoj od najvećih bitaka Drugog svetskog rata u kojoj je poginulo više od 900.000 Rusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari