„Mladi Frankenštajn“, baziran na njegovom filmu iz 1974. On se planira za jesen, a zasad nema nagoveštaja ko će biti u glavnim ulogama.
Poznati britanski mjuzikl „We Will Rock You“, futuristička strip priča bazirana na muzici grupe Queen iz 70-ih i 80-ih godina, konačno je stigao u Toronto.

„Mladi Frankenštajn“, baziran na njegovom filmu iz 1974. On se planira za jesen, a zasad nema nagoveštaja ko će biti u glavnim ulogama.
Poznati britanski mjuzikl „We Will Rock You“, futuristička strip priča bazirana na muzici grupe Queen iz 70-ih i 80-ih godina, konačno je stigao u Toronto. On će igrati u Pantages teatru – mestu gde je deset godina neprestano bio izvođen čuveni „Fantom iz opere“ Endrjua Lojda Vebea. Novi britanski uvozni proizvod je premijerno izveden u Engleskoj maja 2002. i tamo i dalje igra uprkos lošim ocenama kritike. Prča mjuzikla, koji je nastao pod uticajem filma „Matriks“, smeštena je 300 godina u budućnost, gde su svi muzički instrumenti zabranjeni, a deci je dozvoljeno samo da kupuju kompjutersku pop muziku, dok se ne pojavi mladi buntovnik Killer Queen.
Jedanaesti pozorišni susreti gimnazija Srbije počeli su juče po podne u kragujevačkom pozorištu za decu, u ovdašnjem Domu sindikata. Ovu tradicionalnu šumadijsku pozorišnu manifestaciju juče je otvorila Gimnazija „Đura Jakšić“ iz Rače Kragujevačke, sa predstavom Branislava Nušića „Sumnjivo lice“. Na jedanaestim pozorišnim susretima gimnazijalaca Srbije, čiji će takmičarski deo trajati do 30. aprila, učestvuje 14 gimnazija iz Pančeva, Sremske Mitrovice, Kruševca, Valjeva, Jagodine, Paraćina, Knjaževca, Petrovca na Mlavi, Velike Plane, Kragujevca i drugih gradova.
Kao i svake godine, danski Roskilde festival ima impresivan line-up. Ovogodišnjem spisku na kome su se nalazili The Who, Bjork i Red Hot Chili Peppers, pridodati su Muse, Beastie Boys, Killers, Arcade Fire, Arctic Monkeys, My Chemical Romance, Rocky Erickson, Mando Diao, Eagles Of Death Metal, Queens Of The Stone Age, Machine Head, In Flames, Katatonia, Wilco, Peter Bjorn and John, Camera Obscura, Explosions in The Sky, Basement Jaxx, Tiesto, Klaxons, LCD Soundsystem, CSS, Lee Scratch Perry, Dizzee Rascal, Clipse i mnogi drugi, ali je za ovdašnju publiuku, svakako, najvažnija vest da će ove godine, na festivalu nastupitie i Darko Rundek i sastav Kal, kao jedini predstavnici sa ovih prostora, saopšteno je iz Kontra magazina. Rundek, koji je nedavno održao devet rasprodatih koncerata u Srbiji u okviru turneje „Svitanja“, na dolazećem festivalu predstaviće svoje poslednje studijsko izdanje „Mhm A-ha Oh Yeah Da-Da“ (Mascom Rrecords) Grupa Kal je istoimeni album objavila za berlinsku izdavačku kuću Asphalt Tango Records, dok je u Srbiji album izdao B92, sve to u produkciji čuvenog Majkla Nilsena koji je zvučno režirao i albume za Underworld i Jamiroquai. Jedan od najvećih i najstarijih festivala, Roskilde se ove godine održava od 4. do 8. jula u Danskoj. Cena kompleta ulaznica iznosi 200 evra.
Kulturni centar Šabac, tradicionalnu književnu nagradu, za najbolju kratku pripovetku „Laza K.Lazarević“ ove godine dodelio je Slobodanu Bubnjeviću iz Beograda za priču „Napredak jednog vozača“. Žiri (Gojko Božović, Anđelka Lazić i Teofil Pančić) je u uži izbor, od ukupno 120 prispelih pripovedaka, uvrstio i priču „Ženska strana“ Katarine Stefanović iz Beograda, kao i „Kišu“ Davora Radulja iz Kučeva. Nagrada iznosi 250 evra, i biće dodeljena u maju mesecu. Već 15 godina Kulturni centar Šabac, ranije Dom omladine, u spomen na rodonačelnika moderne srpske pripovetke i znamenitog Šapčanina, Lazu Lazarevića, organizuje izbor za najbolju neobjavljenu pripovetku na srpskom jeziku. Prispeli radovi sa područja Srbije i Republike Srpske, uglavnom obrađuju savremene teme. Svake pete godine u prigodnoj knjizi objavljuju se nagrađene pripovetke.
„Dosije Domaševski“, roman Dragana Velikića, upravo je objavljen na mađarskom jeziku u izdanju izdavačke kuće Napkut iz Budimpešte, saopšteno je iz Stubova kulture. Treći roman Dragana Velikića koji se pojavljuje na mađarskom jeziku, preveo je Antal Bognar. Ranije su već objavljeni Velikićevi romani „Severni zid“ (2000) i „Danteov trg“ (2001). Pre mađarskog izdanja, roman „Dosije Domaševski“ objavljen je i na nemačkom jeziku u izdanju izdavačke kuće Mare iz Hamburga (2004). Stubovi kulture su nedavno objavili i novi roman Dragana Velikića „Ruski prozor“, a povodom toga, Dragan Velikić boraviće u Beogradu od 28. do 30. aprila.
Jonas Riderstrale, najperspektivniji Šveđanin i Evropljanin današnjeg doba, autor knjiga „Funky Business“ i „Karaoke kapitalizam“, gost je Beograda, odnosno, časopisa Ekonomist i izdavačke kuće Plato, od 24. do 26. aprila. U knjižari Plato u Knez Mihailovoj, Riderstrale će večeras od 19 sati potpisivati svoje knjige, dok će se novinari družiti s autorom pola sata ranije. Riderstrale će, 25. i 26. aprila učestvovati na seminaru „Inovativna istraživanja za inovativni biznis“ u hotelu Hajat. Jonas Riderstrale je na samom čelu generacije evropskih biznis gurua. Ostvario je izuzetnu prisutnost u čitavom svetu. Svetska rang-lista, Thinkers 50 ga je, zajedno sa koautorom knjiga „Funky Business“ i „Karaoke kapitalizam“, Kjelom Nordstrom svrstala na 9. mesto internacionalne liste, a na 1. mesto među evropskim ekonomskim misliocima. Obojica autora imaju doktorat iz međunarodnog poslovanja Ekonomskog fakulteta u Stokholmu, rade kao savetnici i konsultanti za niz multinacionalnih kompanija, a u nekima su i članovi upravnih odbora. U Švedskoj su proglašeni za istaknute mlade naučnike godine.
PRATEĆA IZLOŽBA – 29. salona arhitekture u Muzeju primenjene umetnosti – Spontani tokovi (lokalno – regionalno – globalno), koja traje do 29. aprila, otvara se večeras od 19 sati u Galeriji „Žad“ MPU. Reč je o studentskoj izložbi i radionici „Thinking with Hands“ – tri fakulteta sa područja Balkana (Beograd – Brašov – Sofija) na Nedelji dizajna u Lagentalu u Švajcarskoj.
KLJUČEVI KULTURNIH POLITIKA – predavanje i otvaranje izložbe autorke Ivane Inđin u novosadskoj ŠOK galeriji ART klinike, večeras od 19 sati. Reč je o predavanju broj 1, iz ciklusa predavanja o menadžmentu u kulturi. Ključne reči: Menadžment. Kultura. Politika. Radni prostor. Razvoj. Mogućnosti. Slučaj Kamerno pozorište muzike „Ogledalo“. Svaka sličnost sa prikazanim primerom nije slučajna. Politički izabranici zaduženi da upravljaju kulturom postali su najveći „procenjivači“ umetnosti, oni su postali najjača karika između stvaraoca i publike, odabirajući one kojima će omogućiti da proizvedu dela i pripremajući poželjnu recepciju istih.
IZLOŽBA NAJNOVIJIH SLIKA MILETE POŠTIĆA – koja se otvara večeras od 20 sati u novosadskoj kafe-galeriji „Izba“, može se u tom prostoru pogledati do 8. maja. „Mileta Poštić, iz Novog Sada, samostalno izlaže slike već 13 godina. Što u Novom Sadu, što po Srbiji, što u inostranstvu. Ova serija slika je karakteristična po tome što nema neku određenu temu, ali ima razloga zašto je takva. Te razloge će sam autor obrazložiti na otvaranju izložbe“, kaže autor o samom sebi.
PRVA SAMOSTALNA IZLOŽBA – slika Danijela Perišića Daka, slikara iz Sombora, od večeras u 19 sati u Art galeriji „Mažestik“ u Stanišiću kod Sombora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari