Na otvaranju ovogodišnjeg Šopen festa u Svečanoj sali Skupštine grada, beogradska publika imala je silno uživanje da čuje jednog naročitog mladog pijanistu izvanredne umetničke aure – Aljošu Jurinića, kako u aktuelnom vremenu tretira neprolaznu čudesnost muzike Frederika Šopena. Njegov odnegovani artistički temperament i pažljivo proučeni repertoar, te jedno očaravajuće vajanje zvuka, mogli su samo da vas zadive ovom prilikom. Aljoša Jurinić, predani student istaknutih ličnosti evropske klavirske pedagogije, tek što se vratio sa svog nastupa u njujorškom Karnegi holu, podelio je ove večeri sa nama svoju erudiciju, ali i lični scenski elektricitet po kojem ćemo ga zadugo pamtiti.

Jurinićev nastup započinje Šopenovom Barkarolom op. 60 Fis-dur u kojoj vas zapahne momentalna raskoš mekanih doticaja i obilja boja, sa zasencima melanholičnih čuvstava i najretkijom finoćom pevanja na klaviru kojom ste nahranili svoja čula u novije vreme, plus vatrenost primerena mladićstvu. Ali, to je tek samo uvod u blistavu draguljarnicu Sonate br. 3 h-moll op. 58 u kojoj je prvi stav sav od treperenja pod kojim žubore jecaji emocija, no uz to i ushićenje, udahnjujući takvoj bujnosti  temeljnu energetsku sviračku strukturu od čistog dijamanta u čijim se prekrasnim usponima na čas čini da prisustvujemo kakvoj operi glasova. Drugi stav prosipa svoje zlato i biserje preko klavijature u jednom plemenitom solilokvijumu, u trećem iskušavamo filigransko Jurinićevo plutanje povrh najtananijih osećanja, da bi četvrti stav razblistao se u oreolu virtuoziteta prave oštrice i luksuznih težina. Istinski vrhunac koncerta.

Nokturno op. 55 br. 2 Es-dur biće zato svojevrsni predah u gustom tkanju svojih rafiniranih misaonih slojeva, da bi naredni niz etida op. 25, osobito ona centralno postavljena br. 7, doneo trijumf koncentracije i minucioznosti, titraje atoma zvukovlja koji raskriljuju fantazmagorična prostranstva, filozofsko poniranje ruku pod ruku sa furioznošću i jedan konačno nadnaravni odušak pred Šopenovom genijalnošću. Bili smo veoma uzbuđeni i privilegovani da prisustvujemo ovom nastupu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari