Ogoljenim stvaralaštvom protiv tabua 1

Multimedijalna izložba ’’Goddess’’ mlade umetnice Mine Stefanović otvorena je u Kulturnom centru Magacin, i bavi se predstavljanjem žene kroz emotivne odnose, ulaganje i sazrevanje.

Sazdana je od devet ciklusa sastavljenih od crteža, fotografije i kratkih videa nastalih tokom prošle i ove godine. Radovi su vođeni iskustvom autorke i njoj bližnjih žena, a cilj joj je vizuelno predstavljanje i prolazak kroz stvari o kojima se u druđtvu dovoljno ne govori.


U okviru izložbe biće održana tribina „Cenzura u umetnosti: mentalno i reproduktivno zdravlje žena“, večeras u 18 časova, u Kultirnom centru Magacin, a na njoj će govoriti autorka izložbe Mina Stefanović, Milena Dragićević Šešić šefica UNESCO katerdre za kulturnu politiku i menadžment i profesorka na FDU, Ana Simona Zelenović, istoričarka umetnosti i aktivistkinja.


Inače, Mina Stefanović je rođena 1988. godine, bavi se vizuelnom umetnošću, ilustracijom, fotografijom i kratkim videima. NJeno stvaralaštvo bazirano je na temama kao što su abortus, depresija, anksioznost, žene kroz emotivne odnose, tačnije kako i sama autorka kaže „temama koje su još uvek tabu za naše društvo, pogotovo u manjim mestima, kao što je Niš“, odakle ona dolazi.

Stefanović koristi vizuelnu umetnost kao ventil za sopstvena iskustva, i smatra da ih je bitno podeliti kako bi žene znale da „nisu same“. Pitanja kao što su depresija, anksioznost, seksualnost, kiretaža su stvari koje postoje, a koje su tabuisane i stigmatizovane. Kako Mina kaže “nemam iskustva sa aktivizmom, ali imam sa cenzurom“, zato ova tribina predstavlja bunt protiv cenzure i protiv pravila društvenih mreža i nepisanih, tihih, društvenih pravila.

-Ovo je borba protiv diskriminacije, pokazivanje bitnih segmenata ljudskog života i tiče se svih nas – istaknuto je u opisu događaja.

– Sebi sam najveća inspiracija, najbolje se poznajem, radim na osnovu ličnog iskustva i ogoljavam se – kazala je Stefanović za Danas.

Ona je relativno skoro, kako kaže, napravila interakciju i sa drugim ženama, i počela da stvara i na osnovu njihovog iskustva. Obradovalo ju je to što se prepoznala u nečemu što nije bilo samo njeno. Za sebe kaže da je samouka i pri stvaranju koristi razne tehnike, meša „ručnu“ i digitalnu umetnost, kreira radove pomoću vode i kafe, eksperimentiše. Slike su rađene po ciklusima, periodima kroz koje je prolazila.

– Kada prikazujem mentalno zdravlje ne radim to generalizovano, nisam stručnjak, predstavljam ono što sam preživela. Prvo sam radila crno bele radove, mračne, ali sada uvodim boje koje me „drmaju“. Iako ceo život crtam, od 2012. godine sam počela ozbiljno time da se bavim, da radim po narudžbinama portrete, tetovaže – rekla je autorka za naš listi i dodala da su prema njenom mišljenju žene i dalje cenzurisane i diskriminisane.

– Treba više da govorimo o svojim iskustvima, da ne ćutimo i ne trpimo kako bi znale da nismo same. Treba više da se priča o ženskim tabu temama. O temama depresije i anksioznosti se ne govori dovoljno, posebno u malim sredinama. Iako je neko ustaljno mišljenje da se najbolja dela stvaraju u takvim stanjima, to nije istina. Kada sačekam da određeni momenti prođu onda nastaje inspitacija za stvaranje – istakla je ona i dodala da radi iz ženke perspektive jer je i sama žena.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari