Eden GolanFoto: Jessica Gow/TT / Shutterstock Editorial / Profimedia

Izrael je ušao u finale Evrovizije i nezaustavljivo raste na kladionicama, iako je prvobitni tekst pesme bio zabranjen zbog kršenja pravila o političkoj neutralnosti, a predstavnici nekih drugih zemalja učesnica Evroviziji pozvali su organizatore da se onemogući pevačici iz Izraela da učestvuje zbog rata u Gazi.

Prvo, iz izraelskog emitera Kan obećali su da neće menjati tekst pesme „Oktobarska kiša“, iako je očigledno da se numera odnosi na napad Hamasa na Izrael 7. oktobra. Međutim izraelski predsednik Isak Hercog izjavio je da je neophodno da se pesma prilagodi, kako bi se osiguralo da Izrael učestvuje na izboru za Pesmu Evrovizije.

Na kraju, tekst pesme koju peva Eden Golan izmenjen je. A evo šta je bilo sporno u pesmi.

Originalni tekst pesme „Oktobarska kiša“, napisan je na engleskom i objavljen je na sajtu Kana prošlog meseca.

U numeri su se mogli čuti stihovi poput: „Svi su bili dobra deca, svako od njih“ i „Ko vam je rekao dečaci ne plačite/ Sati i sati/ I cveće/ Život nije igra za kukavice“.

Pominjanje cveća je značajno, pišu novine Izrael Hajom, jer često predstavlja ratne žrtve.

Stihovi koji su morali da budu promenjeni su:

„Nema više vazduha za disanje“ i „Svi su bili dobra deca, svako od njih“, koji su ujedno i poslednja strofa koju je pevala na hebrejskom, jer su označeni da imaju veze sa napadima koji su bili povod za pokretanje izraelske ofanzive.

Sada pesma govori o ženi koja doživljava ličnu krizu, saopštio je izraelski javni servis Kan.

Čak je i naziv pesme promenjen iz „Oktobarska kiša“ u „Uragan“.

U muzičkom smislu, „Uragan“ je ista pesma kao „Oktobarska kiša“, ali je tekst sada opštiji, sa stihovima poput: „Svakog dana gubim razum“ i „Još sam slomljena od ovog uragana“.

Mada ovo nije prvi put da se menja teskt pesme. Prethodnih godina, Evropska radiodifuzna unija je primorala neke učesnike da promene tekstove pesme, pa se predstavnik Gruzije povukao 2009. godine zbog numere „We Don’t Wanna Put In“ zbog očiglednih referenci na ruskog predsednika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari