Portreti najznačajnijih muzičara na barskoj stolici 1Foto: Promo

Nakon Zagreba i Rijeke knjiga „Long Play – zabeleške u vremenu“ doživela je u sredu uveče svoju promociju i u Beogradu u Dorćol Placu.

Za ovakvu retku knjigu bila je i očekivana nekonvencionalna promocija na kojoj je na kraju zasvirao i Psihomodo Pop.

„Dobili smo knjigu sa kojom možemo da se pravimo važni“, rekao je Petar Janjatović, rok kritičar, novinar i publicista.

Prema njegovim rečima, u nekim drugim zemljama ovakvu knjigu bi radio tim ljudi, ovako su je radili „samo“ Bora, jedan stari auto i barska stolica. Janjatović je rekao da knjiga ima enciklopedijski karakter i da niko nije verovao da će ona na kraju ipak biti završena.

Naime, autor ove velike knjige portreta je beogradski fotograf i dizajner Borislav Pešić Blagoja. On je stvarao knjigu punih šest i po godina putujući regionom sa jednom crnom barskom stolicom i pokretnim foto studijom.

Kako je objasnio, sve je krenulo od jedne izložbe bluz fotografija a nastavilo se ludačkom vožnjom i jednom barskom stolicom koja je poslužila da svi portreti najznačajnijih muzičara regiona koji su stvarali u periodu od 1950. do 2000. godine dobiju okvir „starinskog kadra“.

Knjiga „Long Play – zabeleške u vremenu“ je monografija fotografija – 1.332 portreta 333 regionalna muzičara. Žanrovski su najzastupljeniji rok muzičari, ali tu su i velikani pop muzike ovih prostora, poput Đorđa Marjanovića, Zdravka Čolića kao i nekoliko upečatljivih likova sa džez i bluz scene. Knjiga je u formatu LP ploče.

Na skoro 400 stranica mogu se pročitati i biografije sa zanimljivim „crticama iz života“ muzičara uz koje su odrastale generacije ovog regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari