Preminuo Ivan Tasovac 1Foto: www.mc.rs

Direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac preminuo je večeras u 55. godini života u svom domu u Beogradu, pošto mu je iznenada pozlilo.

Rođen je u Beogradu 1966. godine.

Potomak porodice kojoj je, kako se priča, nobelovac Ivo Andrić ostavio srednjovekovni rodoslov pronađen u Dubrovačkom arhivu – sin glumca Predraga Tasovca i Marije, profesorke klavira u Muzičkoj školi „Mokranjac“, pijanista sa diplomom prestižnog moskovskog Konzervatorijuma „Petar Iljič Čajkovski“ iz klase profesora Sergeja Dorenjskog, kog je među više stotina najuspešnijih ruskih diplomaca primio prvi čovek Ruske Federacije Vladimir Putin, Ivan Tasovac je uspešnu profesionalnu pijanističku karijeru započetu u 12. godini zamenio 2001. mestom najmlađeg direktora u istoriji Beogradske filharmonije.

Već 2003. našao se na listi Demokratske alternative Nebojše Čovića kao kandidat za narodnog poslanika na parlamentarnim izborima.

Posao uspešnog menadžera Beogradske filharmonije, koju je prvi put vodio 12 godina, privremeno je batalio da bi prihvatio poziv predsednika SPS i postao ministar kulture i informisanja u Dačićevoj vladi. To mesto zadržao je i u prvoj vladi Aleksandra Vučića, te je ukupno bio ministar tri godine.

“Postoje samo dve stvari u životu posle kojih nema kajanja. Druga od njih je ulazak u politiku i Vladu Srbije“, izjavio je Tasovac na kraju svog ministarskog mandata, tokom kog je, između ostalog, najavljivao odvajanje kulture od estrade, ukidanje v. d. stanja, zbog kog je ranije prozivao svoje prethodnike u resoru, ponovnom otvaranju muzeja u Beogradu, do kog su vreme odbrojavali elektronski satovi, čije je postavljanje na Trgu republike i Ušću lično nadzirao…

„Optimizam u mom slučaju ne mora da se tretira kao crta karaktera, ali može kao dijagnoza“, imao je običaj da kaže direktor Filharmonije, često prozivan zbog frizure i učešća u žiriju srpske verzije međunarodnog rijalitija „Ja imam talenat“.

Drugi put na čelo Beogradske filharmonije postavljen je 2017. godine.

Kako se navodi u biografiji na sajtu Istinomer, dobitnik je nagrada “Disrupton” za 2004. godinu, koju dodeljuje predstavništvo advertajzing mreže TBWA onima koji rade drugačije od uobičajenog, menjaju pravila i razbijaju ustaljene kanone; dobitnik je povelje “Budi dobar i pokaži to drugima” koju dodeljuje Poslovna škola za odnose se javnošću za u periodu jul-decembar 2004. godine i dobitnik je godišnje nagrade za 2005. godinu, koju dodeljuje “Samsung”.

Dobitnik je nagrade „Doprinos godine Evropi 2009.”. Nedeljnik „Vreme“ izabrao ga je za ličnost 2011. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari