Zaječar: U Gamzigradu održan “Đurđevdanski sabor” 1Foto: Pozorište Zoran Radmilović

Organizovanjem 15. „Đurđevdanskog sabora” u Gamzigradu, minulog vikenda je nastavljeno uspešno organizovanje manifestacija koje neguju tradicionalno stvaralaštvo na području grada Zaječara.

Veliki broj posetilaca uživao je u bogatom kulturno-umetničkom programu u kome je učestvovalo pet KUD-ova iz Gamzigrada, Halova, Gradskova, Dubočana i Zvezdana kao i GFA „ZO-RA” iz Zaječara. Smotru je otvorila gradska većnica za kulturu Elena Matković.

Tokom dana održano je takmičenje u kuvanju jagnjeće čorbice, postavljene  izložbe tradicionalne hrane i rukotvorina, organizovani dečja likovna kolonija u prirodi i turnir u malom fudbalu, priređen prikaz običaja „Promuz ovaca”.

Pobednik u kuvanju jagnjeće čorbice  je Udruženje žena “Romula” iz Gamzigrada, čije su članice osvojile i drugu nagradu dok je treće mesto osvojilo Miliojana Jovanović iz Udruženje žena “Gamzigrad”.

Za najlepšu pastiricu sabora proglašena je Sanela Prvulović iz KUD-a “Gradec” iz Gradskova, dok su prva i druga pratilja Nina Negojević i Ana Milenković  iz KUD-a “Graničar” iz Halova.

Pobednik  turnira u malom fudbalu je ekipa “Sicilijana” iz Gamzigrada, a u kategoriji pionira tim „19” iz Gamzigrada.

Organizator manifestacije je Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu Zoran Radmilović, u saradnji sa Turističkom organizacijom grada Zaječara i Mesnom zajednicom Gamzigrad, a pokrovitelj je grad Zaječar.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.