Foto:EPA-EFE / LISI NIESNER

Zbog čega je već viđeni pobednik takmičenja koje se još od 1952. godine održava u vreme novogodišnjih praznika u Nemačkoj i Austriji.

Samo katastrofalan rezultat ili povlačenje na poslednjoj etapi Tura, ove subote u Bišofshofenu, mogli bi da ga spreče u repriziranju svog šampionskog slavlja od pre 12 meseci.

Tridesetogodišnji skijaški skakač prvog dana je dobacio do 126 i 137 metara, drugog dopisao skokove od 135,5 i 139,5 metara, a trećeg sleteo na 130 i 128,5 metara, pa je u prilici da postane prvi učesnik čuvene Turneje sa maksimalnim učinkom posle legendarnog Svena Hanavalda, a olakšavajuća okolnost su pad i odustajanje glavnog Stohovog konkurenta Riharda Frajtaga. U jednoj stvari je već uspeo, pošto je jedini posle Janena Ahonena (sezona 2004/2005) koji je pobedio na prve tri skakaonice, a tek treći u istoriji koji je pobedio na četiri u nizu, računajući skokove pre početka Turneje.

– Ne opterećujem se brojkama, fokusiran sam na subotnje skokove, jer imam mogućnost, veliku želju i plan da odličnu formu krunišem ukupnom pobedom na Turneji četiri skakaonice – jasan je i odlučan zemljak nekada neprikosnovenog Adama Mališa, s četiri osvojena Svetska kupa najuspešnijeg „snežnog skakača“ u istoriji ovog sporta, uz nekada nedodirljivog Finca Matija Nikenena.

I Stoh ima jedan „kristalni globus“, podignut na kraju sezone 2013/2014, sa šest pobeda, još 12 penjanja na pobedničko postolje i 1.420 osvojenih bodova. To je, međutim, samo jedno od vrhunskih dostignuća ovog sportiste rođenog 25. maja 1987. godine u gradiću Zakopane. Momak odrastao u obližnjem mestašcetu Zab u podnožju Visokih Tatri vlasnik je dve zlatne medalje sa Olimpijskih igara u Sočiju 2014, pojedinačni planetarni prvak iz 2013. i lanjski ekipni šampion sveta.

Osmostruki pobednik državnog prvenstva Poljske, s najdužim ličnim skokom od 251,5 metara ostvarenog 2017. na popularnoj slovenačkoj Planici, najmlađe je dete kliničkog i sudskog psihologa Bronislava i Kristine, koji su pre njega dobili Anu i Nataliju.

Pored bavljenja sportom Stoh je stigao da 2006. diplomira na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje, a četiri godine kasnije stekne titulu mastera na istom. U tome je imao veliku podršku supruge Eve Bilan.