Martin Skorseze Martin Skorseze morao je da čeka 26 godina da bi konačno dobio svog Oskara, posle pet rediteljskih i dve scenarističke nominacije. Najprestižniju filmsku nagradu na svetu dobio je za gangsterski triler „Dvostruka igra“. To je, zapravo, rimejk hongkonškog trilera iz 2004. Mnogi su mislili da će zlatnu statuetu osvojiti pre tri godine za „Avijatičara“, ali je izgubio od Klinta Istvuda i „Devojke od milion dolara“. Ponovo je usledio duel sa Istvudom koji je, kako sam kaže, glasao za Skorsezea još kad je bio nominovan za „Razjarenog bika“

1981. Neki su glasali i kad je u trci bilo „Poslednje Hristovo iskušenje“ (1988), pa „Dobri momci“ (1991) i „Bande Njujorka“ (2003).
Zanimljivo je da su filmovi ovog reditelja dobili najviše nominacija za ženske glavne i sporedne uloge (i dva trijumfa – Elen Burstin u glavnoj ulozi za „Alisa više ne živi ovde“ nije bila na ceremoniji 1975. pa je njenog Oskara podigao sam Skorseze, i Kejt Blančit u sporednoj za „Avijatičara“). Pored filmova, režirao je i muzičke spotove („Bad“ za Majkla Džeksona), televizijske projekte (epizodu „Amazing Stories“), reklame (za Đorđa Armanija) i dokumentarce. Skoresezeova filozofija filmske umetnosti može se opisati njegovim rečima – „kod kinematografije je bitno ono šta je u kadru, a šta van njega“.
Martin Lućiano Skorseze rođen je 17. novembra 1942. u Kvinsu (Njujork). Kao mali je bolovao od astme pa su ga roditelji često vodili da gleda filmove. Dve godine je studirao filmske umetnosti, od 1969. do 1971, ali je izbačen zato što nije dolazio na časove – snimao je „Zle ulice“ (premijerno prikazane 1973). Godine 1997. dobio je nagradu za životno delo Američkog filmskog instituta, naredne i Legiju časti na Kanskom festivalu. Među brojnim priznanjima koja su usledila su i zvezda na holivudskom Bulevaru slavnih (2003) i nagrada za životno delo Udruženja reditelja Amerike (2003). Uz sve to se ženio pet puta i ima tri kćerke.
Skorseze trenutno priprema dokumentarac o Rolingstonsima i biografski film o američkom predsedniku Teodoru Ruzveltu u kojem će glumiti Leonardo Dikaprio.