Džamšed Usmonov Ime Džamšeda Usmonova pročitano je na zatvaranju 35. Festa kao ime prvog pobednika, prvog takmičarskog programa najstarijeg ovdašnjeg međunarodnog festivala dugometražnog igranog filma. Film „Da bi dospeo u raj, prvo umri“ prošle godine predstavljen je u okviru prvog pičinga održanog na Festu, kao projekat u razvoju kome je potrebna podrška, sa obavezom da film bude prikazan na nekom od narednih izdanja festivala. Ovogodišnjom nagradom završena je tada priča započeta i stavljen pečat na legitimitet novouvedenog

programa, a Džamšed Usmonov ušao je u istoriju Festa kao prvi dobitnik, prve nagrade za, kako je naveo žiri, originalnost u izgradnji likova i zavodljiv nastup, kao i za priču koja nas vodi na nepredvidivo ali sasvim ubedljivo putovanje.
Džamšed Usmonov rođen je 1965. godine u Aštu u Tadžikistanu. Studirao je u Školi lepih umetnosti u Dušanbeu i radio kao scenarista, glumac i režiser za „Tadžikfilm“, gde je snimio kratki film „The Man“ 1989. i srednjemetražni „The Well“, koji je realizovan tek 2000. godine. Zbog građanskog rata u Tadžikistanu, čitavu deceniju potrošio je pokušavajući da privede kraju ovo ostvarenje. Godine 1998 sa kolegom Min Bđong-hunom režira svoj prvi igrani film – „Flight of the Bee“. Njegov drugi igrani film, „Angel on the Right“ 2002. osvaja nagradu Fipresci na filmskom festivalu u Londonu.
Najnovije ostvarenje „Da bi dospeo u raj, prvo umri“ prikazano je prošle godine premijerno u Kanu, da bi nakon toga obišlo brojne filmske festivale – Hamburg, Toronto, Varšavu, Pusan, Moskvu… a pre Beograda, nagrađeno je jedino u Japanu. Ovaj film provokativnog naslova počinje pričom o gipkom, mrzovoljnom mladom Tadžikistancu koji želi da povrati svoju seksualnu potenciju. Čudnovate, primamljive premise najnovijeg filma Džamšeda Usmonova uskoro prerastaju u nešto mnogo nespokojnije, pripovedajući o kulturološkim promenama koje se dešavaju u Centralnoj Aziji.