Prema rezultatima ankete, nasuprot odnosa prema SAD, po pitanju odnosa prema Rusiji Srbija je na petom mestu liste zemalja s pozitivnim stavom. Ukupno 53 odsto ispitanika imalo je pozitivno mišljenje o Rusiji, dok je 61 odsto njih imalo negativno mišljenje o SAD.

Dok se u većini zemalja obuhvaćenim istraživanjem beleži poboljšanje stavova prema SAD, u Srbiji i Pakistanu negativni stavovi su još češći nego pre tri godine, u Srbiji za 18 odsto, a u Pakistanu za 13 odsto. Među zemljama regiona, Srbija je ubedljivo prva na listi u negativnim stavovima, daleko ispred Bosne i Hercegovine, gde ima 30 odsto onih koji iskazuju negativno mišljenje. Istovremeno, većina stanovnika Albanije, Makedonije i Rumunije ima pozitivan stav prema SAD.

Studija je sprovedena u 42 zemlje od marta do maja ove godine, a ispitano je više od 43.000 ljudi. Nacionalni uzorak u Srbiji bio je 1.008 ispitanika.

Istraživanje je pokazalo da se slika o SAD generalno poboljšala u odnosu na prethodna dva istraživanja 2004. i 2006. godine. Posle nešto više od 100 dana vlade novog predsednika Baraka Obame, gotovo polovina svetske populacije imala je pozitivno mišljenje, dok se smanjio broj onih sa negativnim stavom.