Bećaj: Ostavka Haradinaja moralni čin odgovornog lidera 1Foto: Screenshot/Youtube

Politički analitičar Beljulj Bećaj ocenio je danas da je odluka premijera Kosova Ramuša Haradinaja da podnese ostavku zbog poziva da se u svojstvu osumnjičenog pojavi pred Specijalnim sudom za zločine OVK, „dokaz moralnog čina odgovornog nosioca državnih funkcija koji je uvek spreman da se suoči sa sumnjama na njegovo delovanje tokom rata“.

„Haradinaj je dokazao da je uvek spreman da se suoči sa optužbama za dela za koja se sumnjiči. I ovog puta će se dokazati argumentima koliko je tužilaštvo imalo dokaza za eventualnu krivicu“, kazao je Bećaj agenciji Beta.

On je ocenio da je „veoma interesantno“ zbog čega je Haradinaj po drugi put pozvan da se pojavi pre tim sudom, utoliko pre što je, po rečima Bećaja, u prethodnom sudjenju (pred Haškim tribunalom) analizirana njegova ratna prošlost i oslobodjen je svih optužbi.

Na odluku Haradinaja reagovao je i poslanik Alijanse za budućnost Kosova Rasim Seljmanaj koji je ostavku nazvao „šokantnom“, a odluku Specijalnog tužilaštva da se Haradinaj pozove kao osumnjičeni „nepravičnom“.

„Neočekivana i šokantna vest. Nisam mislio da Haradinaj može biti pozvan od strane Specijalnog suda, ali ovo je stvarno izuzetno neočekivano i čudno“, rekao je Seljmanaj za KTV i dodao da se tim činom vide „posledice jednog nepravičnog suda kao što je Specijalni sud, koji je formiran samo da bi se sudilo Albancima, pripadnicima bivše OVK“.

Predsednik Vlade Kosova Ramuš Haradinaj podneo je danas ostavku na tu funkciju pošto je dobio poziv da se u svojstvu osumnjičenog, pojavi pred Specijalnim sudom za ratne zločine na Kosovu.

On je na konferenciji za novinare posle sednice Vlade Kosova kazao da nije optužen već da je pozvan da se tokom sledeće nedelje pojavi pred tim sudom u svojstvu osumnjičenog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari