Novinar iz Prištine potvrdio da je poverljive papire suda u Hagu dobio od Gucatija i Haradinaja 1Foto: EPA-EFE/PIROSCHKA VAN DE WOUW / POOL

Novinar iz Prištine Haljil Beriša (Halil Berisha) posvedočio je danas, pred sudom za zločine OVK u Hagu, da je poverljive dokumente tog suda, u septembru prošle godine, dobio od čelnika Udruženja boraca OVK Hisnija Gucatija (Hysni) i Nasima Haradinaja.

Beriša je drugi svedok tužilaštva na suđenju Gucatiju i Haradinaju, optuženim za ometanje pravosuđa i zastrašivanje svedoka.

Optužnica Gucatija (54), predsednika Udruženja boraca OVK, i Haradinaja (58), potpredsednika tog udruženja, u šest tačaka, tereti za „krivična dela protiv pravosuđa – ometanje službenih lica u obavljanju službenih dužnosti (dve tačke), zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka (dve tačke)“.

Ta krivična dela, Haradinaj i Gucati su, po optužnici, počinili tako što su, na konferencijama za štampu Udruženja boraca OVK u Prištini, od 7. do 25. septembra prošle godine, objavili poverljive dokumente suda i tužilaštva za zločine OVK, uključujući i identitet potencijalnih svedoka.

Svedok Beriša (27), koji je tada bio novinar prištinskog portala Gazeta in fokus, izjavio je da je 7. septembra 2020. bio na konferenciji za štampu na kojoj su optuženi novinarima ponudili dokumente suda u Hagu.

„Haradinaj i Gucati pričali su o nekim dokumentima koje je nepoznata osoba donela u njihove prostorije. Rekli su da je to bilo neočekivano, ali su te dokumente, za koje su kazali da su iz Specijalizovanih veća Kosova (zvaničan naziv suda), prezentirali na konferenciji za štampu“, posvedočio je Beriša.

On je precizirao da su, tokom susreta s novinarima, Gucati i Haradinaj pokazivali papire koji „navodno dokazuju saradnju tužilaštva u Hagu sa Srbijom“.

„Kad se konferencija završila, novinari su snimali dokumente. Bilo ih je mnogo i nismo znali šta su, pa sam ja zatražio kopije od Gucatija i Haradinaja. Haradinaj mi je rekao da mogu da uzmem dokumente. Uzeo sam oko 1.000 stranica“, rekao je Beriša, dodajući da je na stolu ostalo još dokumenata.

Svedok je naznačio i da mu je Haradinaj kazao da dokumente koje je uzeo podeli s drugim novinarima, ako mu zatraže.

Na pitanje tužioca Metjua Holinga (Mathew Halling) da li je, kada se vratio u redakciju, utvrdio da su dokumenti poverljivi, Beriša je odgovorio: „Nije mi bilo lako da utvrdim da li su bili poverljivi ili ne, ali je na nekim stranicama bila oznaka da su poverljivi“.

Po svedoku, redakcija Gazete in fokus bila je „sumnjičava u vezi sa autentičnošću i poverljivošću dokumenata“ i zbog toga je poslala dve imejl poruke tužilaštvu u Hagu.

Posle prepiske, službenici haškog tužilaštva došli su u redakciju u Prištini i preuzeli dokumente.

Beriša je potvrdio da je prethodno, ipak, napisao nekoliko tekstova o dokumentima i objavio fotografije tih spisa.

U jednom od tih tekstova – koje je tužilac Holing prikazao u sudnici – Beriša je opisao dokument kojim tužilaštvo u Hagu traži saradnju srpskih vlasti.

Na pitanje zastupnika optužbe da li je njegova redakcija te ili slične dokumente mogla dobiti iz bilo kog drugog izvora osim Udruženja boraca OVK, Beriša je odgovorio negativno.

Tužilac Holing naglasio je, uoči početka svedočenja, da nema nameru da protiv Beriše podiže optužnicu, ali je za vreme svedočenja u sudnici bio prisustan svedokov pravni zastupnik Arijanit Koci.

Beriša će iskaz, koji ne daje dobrovoljno, već po obavezujućem nalogu suda, nastaviti sutra.

Krajem septembra 2020., Gucatija i Haradinaja su na Kosovu uhapsile snage Euleksa i prebacile u Hag. Od tada su u pritvoru u Sheveningenu (Scheveningen).

U prvom pojavljivanju pred sudom izjavili su da nisu krivi, a to su ponovili i na početku suđenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari