Hag

Hadžiaj: Optužbe će zakomplikovati mirovne napore 1

Hadžiaj: Optužbe će zakomplikovati mirovne napore

Prema Pravilniku o postupku i dokazima pred Specijalizovanim većima Kosova, sudija ima šest meseci da potvrdi ili odbaci optužnicu protiv Hašima Tačija, Kadrija Veselija i drugih pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Krivica je dokazana, Mladić će ostati doživotno u zatvoru 4

Krivica je dokazana, Mladić će ostati doživotno u zatvoru

Usmeno izlaganje žalbi u slučaju nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, koji je osuđen na doživotnu kaznu zatvora, zakazano je za 16. i 17. jun pred Žalbenim većem Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu.

"Izgubljeni životi ostaće u mojoj savesti do kraja života" 5

„Izgubljeni životi ostaće u mojoj savesti do kraja života“

Časni sude, postoje dva razloga zbog kojih sam danas ovde, prvi je moje lično ubeđenje da kao komandant imam moralnu i ličnu obavezu da prihvatim odgovornost i tražim izvinjenje za postupke svojih počinjenih, čak i kada ih nisam naredio; drugi je svest o tome da je moje prihvatanje krivice i kajanje važnije od moje lične sudbine, rekao je pred Haškim tribunalom tokom priznavanja krivice zbog napada na Dubrovnik i okolinu 1991. godine Miodrag Jokić, komandant 9. vojnopomorskog sektora (VPS) Jugoslovenske ratne mornarice.

Nema prevremene slobode bez rehabilitacije 8

Nema prevremene slobode bez rehabilitacije

Predsednik Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) Karmel Agius odbio je tri zahteva haških osuđenika za prevremeni izlazak na slobodu jer smatra da nisu pokazali znakove rehabilitacije, uvodeći tako novu praksu koju pozdravljaju predstavnici žrtava, piše Balkanska istraživačka mreža BiH.

Očekuju izručenje Radete i Jojića 11

Očekuju izručenje Radete i Jojića

Mehanizam za krivične sudove (naslednik Haškog tribunala) očekuje od Srbije hapšenje i izručenje Vjerice Radete i Petra Jojića bez odlaganja, saopšteno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz tog suda.

Simatovićev svedok: SDB Srbije nije 1991. poslala Kapetana Dragana u Knin 12

Simatovićev svedok: SDB Srbije nije 1991. poslala Kapetana Dragana u Knin

Odbrana Franka Simatovića-Frenkija dokazivala je danas pred sudom u Hagu, preko svedoka Radivoja Mićića, da Služba državne bezbednosti (SDB) Srbije 1991. nije u Knin poslala Kapetana Dragana da formira, obuči i predvodi oružane srpske jedinice u rat protiv vlasti Hrvatske, kao što tvrde tužioci.

Radikali moraju u Hag 14

Radikali moraju u Hag

Portparolka Mehanizma za krivične sudove u Hagu Helena Eglston u vezi sa odlukom tog suda da se od Srbije zatraži izručenje saradnika osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja – Vjerice Radete i Petra Jojića, izjavila je za Danas da se od svih država članica Ujedinjenih nacija očekuje da postupaju u skladu sa odlukama tog suda UN.

PrvaPoslednja