Beograd: Njujork, Priština, Beograd – Dan pošto je Sveobuhvatni predlog rešenja za budući status Kosova specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija stigao pred Savet bezbednosti UN Vojislav Koštunica, premijer Srbije, izjavio je juče da je Beograd „uveren da će Ahtisarijev predlog propasti u SB, što će otvoriti vrata za novi pregovarački proces s novim posrednikom“.

Beograd: Njujork, Priština, Beograd – Dan pošto je Sveobuhvatni predlog rešenja za budući status Kosova specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija stigao pred Savet bezbednosti UN Vojislav Koštunica, premijer Srbije, izjavio je juče da je Beograd „uveren da će Ahtisarijev predlog propasti u SB, što će otvoriti vrata za novi pregovarački proces s novim posrednikom“.
Koštunica smatra da „ruski veto na Ahtisarijev plan da se rasparča Srbija i samovoljno prekroje državne granice ima, u najdubljem smislu, istorijski značaj za našu zemlju i narod“. On je u ime Srbije „ponovio upozorenje da KIM nikada ne može da bude nezavisno i da Srbija unapred odbacuje pokušaj otimanja Pokrajine kao akt pravnog nasilja“.

Beogradskom timu potreban novi mandat

– Aleksandar Simić kaže da je za učešće na sednici SB UN na kojoj bi se raspravljalo o Ahtisarijevom predlogu rešenja beogradskom pregovaračkom timu potreban novi mandat Skupštine Srbije. On objašnjava da je iz Rezolucije Skupštine Srbije od 14. februara jasno da se mandat odnosi na pregovore u Beču, posle kojih je pregovarački tim dužan da parlamentu podnese izveštaj“.

– Koordinatori pregovaračkog tima Leon Kojen i Slobodan Samardžić pripremili su za predsednike poslaničkih klubova izveštaj u kojem su sve primedbe i amandmani koje je naš pregovarački tim izneo u Beču na prvi predlog Ahtisarijevog plana. Moj stav je da bi morala da se zakaže skupštinska sednica, da se izabere predsednik Skupštine i da se izveštaj pregovaračkog tima stavi na dnevni red – kaže Simić.

On ne očekuje da će Skupština, iako na to ima suvereno pravo, menjati pregovaračku platformu Beograda, jer ona nije bila sporna ni 14. februara.

„Ne“ Ahtisarijevom predlogu s dva najviša mesta u Srbiji upućen je odmah u ponedeljak, preko telefona, Nikolasu Bernsu, američkom državnom sekretaru, s kojim su odvojeno razgovarali predsednik i premijer Srbije.
Dok Beograd protestuje, Priština najavljuje „početak lobiranja i ubeđivanja država koje su skeptične prema Ahtisarijevom planu kako bi prihvatile novu rezoluciju i nezavisnost Kosova“, javljaju prištinske agencije. Agim Čeku, premijer Kosova, izjavio je juče da „namerava da ubedi oko 100.000 Srba na Kosovu da prihvate Ahtisarijev plan i da prekinu da bojkotuju kosovske institucije“.
– Srbi su dobrodošli u naše društvo da grade budućnost s nama. Pozivam ih da prihvate ponuđenu ruku, predlog i izgradnju zajedničke budućnosti Kosova – poručio je Čeku.
Generalni sekretar UN Ban Ki Mun u ponedeljak 26. marta prosledio je Savetu bezbednosti dva dokumenta Martija Ahtisarija – izveštaj i predlog rešenja statusa Pokrajine. Ban Ki Mun u pismu SB poručuje da on „u potpunosti podržava preporuke koje je Ahtisari predložio u oba dokumenta“.
– Poruka Ban Ki Muna SB UN nije ohrabrujući signal za Srbiju. Mislim da on ili nije dovoljno upoznat s dubinom problema Kosova i Metohije, ili je podlegao Ahtisarijevim sugestijama da nema elemenata za nastavak pregovora. Ban Ki Mun je tek preuzeo dužnost generalnog sekretara, a zadužen je i za pitanja Irana i Severne Koreje, ali se nadam da će posvetiti pažnju i kosovskom problemu – kaže za Danas Aleksandar Simić, član beogradskog pregovaračkog tima i savetnik predsednika Srbije.
Upitan kako Beograd vidi nastavak pregovora o KIM za koje se zalaže, Simić kaže da bi oni bili potpuno drugačiji od onih koje je vodio Ahtisari. Prema njegovim rečima jasno bi bio određen mandat posrednika u pregovorima, kako se ne bi dogodilo da se, kao Ahtisari, umesto statusom KIM bavi statusom Srbije.
– Pravila pregovora bila bi jasno omeđena, kao i teme za pregovore, da se ne bi ponovilo da se, kao u Beču, razgovara o nestatusnim temama, a da predlog rešenja sadrži i statusna pitanja o kojima nije razgovarano. Novi posrednik u progovorima mora biti spreman na dugotrajan pregovarački proces, jer je stav mnogih članica SB UN, a i Kontakt grupe, da pregovori ne smeju biti vremenski ograničeni – objašnjava Aleksandar Simić.
Vuk Drašković, ministar spoljnih poslova Srbije, ocenio je juče da „ni SAD ni EU ne mogu poreći istinu da bi priznavanje nezavisnosti Kosova značilo nepriznavanje međunarodno priznate i suverene države Srbije, kao i nepriznavanje Povelje UN i važećih principa međunarodnog prava“.
– Tretirajući danas Srbiju kao državu čije su granice od paučine pa se mogu pomerati kako i dokle to sila želi, i Vašington i Brisel otvaraju vrata za slične presedane širom sveta, i to već sutra. Zbog toga Ahtisarijev predlog nije dinamit namenjen samo Srbiji – izjavio je Drašković.
Stejt dipartment saopštio je juče da SAD pozdravljaju i podržavaju preporuke za KIM Martija Ahtisarija. U saopštenju se ističe da će „prvi put posle mnogo godina predlozi specijalnog izaslanika UN razjasniti narodima Kosova kako će izgledati njihova budućnost“.
Ahtisarijev predlog najverovatnije će dobiti većinu u Evropskom parlamentu, najavio je Jelko Kacin, poslanik Evropskog parlamenta iz Slovenije. Kacin kaže da je „Ahtisarijev plan korak dalje ka proširenju EU na čitav prostor Zapadnog Balkana“, da je njegov stav da „moramo što pre proširiti EU od Ljubljane do Soluna“.
„Marti Ahtisari rizikovao je gnev Srbije kada je u svoj predlog rešenja statusa Kosova uključio reč ‘nezavisnost’“, objavio je juče britanski list Indipendent. Navodeći da je Ahtisari pokušao da „ublaži stvar predlažući nezavisnost koju bi nadgledala međunarodna zajednica“, list podseća da je slično nadgledanje uvedeno i u BIH posle rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari