Biserko: Beograd bi nekakav sever Kosova i u Crnoj Gori 1Foto: Medija centar

Pozadina vrlo ekstremne izjave patrijarha Srpske pravoslavne crkve u kojoj je poredio položaj Srba u Crnoj Gori sa položajem koji su nekada imali u NDH je namera predsednika CG da stavi SPC na svoje mesto u toj državi.

Imajući u vidu da zvanični Beograd, odnosno srpske vlasti nisu odustale od Crne Gore u svojatanju, plašim se da je izjava Irineja u toj funkciji – pokušaja stvaranja nekakvog severa Kosova, ili SO Krajine u toj državi. Nama Srbima je u CG toliko loše da moramo da se ogradimo od ostatka države i tamošnje vlasti – ocenjuje za Danas Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava.

U kontekstu tvrdnje da srpske vlasti nisu odustale od CG, sagovornica Danasa prepoznaje ulogu SPC, koja, kako kaže, sada jedina deluje prekogranično.

– SPC je dobila tu ulogu od srpskih vlasti, da održava mogućnost pravljenja nekakvih severa Kosova u Crnoj Gori. Nakon što su crnogorske vlasti donele zakon kojim se SPC stavlja na svoje mesto, i kada je reč o imovini i načinima delovanja, srpske vlasti osećaju da im izmiče kontrola koju imaju u toj državi i zato je ta izjava Irineja toliko ekstremna. Ona pokazuje da zvanični Beograd tu neće stati – ističe Biserko za Danas.

Ona ukazuje da srpska vlast ima percepciju da se menjaju geostrateške okolnosti, odnosno da Zapad sve manje može da ostvari svoje interese nasuprot Rusije, pa, onda, kako kaže Biserko, okuražena da preduzima i neke ekstremnije korake nego što je bio slučaj do sada.

– Mislim da je izjava patrijarha Irineja netačna i još važnije nepotrebna, ali se može tumačiti u kontekstu hroničnog neuspjeha rješavanja „srpskog pitanja“ u Crnoj Gori, ocenjuje za Danas Sergej Sekulović, politički analitičar iz Podgorice.

Sagovornik Danasa iz Podgorice je u odgovoru na pitanje kako vidi odnose Srbije i Crne Gore od pokušaja državnog udara, nakon izbora 2016. godine, za čiju organizaciju su osumnjičeni pojedini građani Srbije, rekao da su odnosi između odnosi dve države unazad dve godine kontradiktorni i da imaju efekat toplo-hladno. Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima vrlo dobre političke odnose i veze sa pripadnicima Demokratskog fronta, partije čiji su lideri, takođe, osumnjičeni za učešće u državnom udaru.

– Može se uočiti da nedostaje jasna strategija razvoja odnosa Srbije i Crne Gore, odnosno da se ona traži. U interesu građana obe države je da se do nje dođe, na obostrano prihvatljivim osnovama. Politika bi trebalo da slijedi ono što je realni život, ili preciznije da bude u funkciji razvoja onoga što već postoji.

A to su dobri odnosi između samih građana dvije države – zaključuje Sergej Sekulović.

Osim što je rekao da je položaj Srba u današnjoj Crnoj Gori uporediv sa položajem Srba u nekadašnjoj NDH, patrijarh Irinej je rekao i da je „položaj SPC u Crnoj Gori gori nego u vreme Turaka“. „Nažalost, u Hrvatskoj ni danas nije bolji položaj Srbima. Možda to neprijateljstvo u Crnoj Gori nije kao ono koje je bilo kod ustaša, ali mržnja u narodu, nažalost, postoji. Sigurno da to čine oni koji ne žele dobro ni Srbiji, ni Crnoj Gori. Stara je istina – Podeli, pa vladaj, pa se verovatno drže tog principa“, ocenio je patrijarh Irinej u intervjuu za crnogorski list Dan.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da očekuje od patrijarha Irineja da demantuje izjavu o položaju Srba u Crnoj Gori. „Moj jedini komentar na to što navodite mogao bi biti da niko normalan tako nešto ne može pomisliti, a kamoli izgovoriti“, naveo je Đukanović. On je rekao i da smatra da neće biti neophodno da Crna Gora primenjuje administrativne mere, kao što je zabrana ulaska u Crnu Goru. Zakoni države Crne Gore moraju biti, napomenuo je, identično primenjivani na sve, na naše građane, kao i na nepristojne goste, pa makar bili i crkveni velikodostojnici. „Ipak, verujem da je ideja suverene, slobodne, višenacionalne i viševerske demokratske Crne Gore toliko ojačala i postala superiorna da na pokušaje njenog ugrožavanja neće biti neophodno da primenjujemo administrativne mere“, poručio je Đukanović.

Osuda Pokreta slobodnih građana

Ocene koje je patrijarh Irinej dao o položaju Srba u Crnoj Gori predstavljaju ekstremni govor koji ne doprinosi rešavanju problema nego ga pogoršavaju, smatra Pokret slobodnih građana. PSG smatra takođe da ima prostora da se položaj Srba u Crnoj Gori unapređuje, ali ne na način teških reči i konfrontacije nego konstruktivne saradnje sa vlastima Crne Gore, u dobroj veri da će njene politike modernizacije i emancipacije u budućnosti dati najpovoljniji mogući rezultat i na ovome polju. Ključnu ulogu u tome procesu moraju imati predstavnici srpskog naroda u Crnoj Gori, a matična zemlja srpskog naroda, Srbija, jedino onu i onakvu kakvu predviđaju evropski i međunarodni standardi, saopštio je juče PSG.

Nenad Popović: Da pomogne Vlada Srbije

Vlada Srbije treba da izdvoji dodatna sredstva za zaštitu srpskog pisma, tradicije, kulturnih i obrazovnih ustanova u Crnoj Gori kako bi se sprečio identitetski genocid nad srpskim narodom na ovoj teritoriji, ocenio je u pisanoj izjavi Nenad Popović, ministar i predsednik Srpske narodne partije.

Srbija mora snažno da podrži srpski narod u Crnoj Gori i da problem ugnjetavanja našeg naroda iznese pred međunarodne institucije i svetsku javnost. Nije moguće održavati dobre odnose sa sadašnjim crnogorskim režimom dok ne počnu da se poštuju prava srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, navodi Popović, ističući da snažno podržava izjavu patrijarha Irineja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari