Brnabić: Dijalog verovatno na predsedničkom nivou 1Foto: Vlada Srbije / Slobodan Miljević

Dijalog Beograda i Prištine po svemu sudeći biće podignut na predsednički nivo, tako da će predsednik da ga vodi, a vlada će pružiti pomoć i podršku, te implementirati sve što može rekla je danas u Podgorici za TV Prva, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Kako je rekla Srbija je ispunila veći deo Briselskog sporazuma i da je sada na Prištini da ispuni što je potpisano.

Prema njenim rečima, pre svega Priština treba da implementira Zajednicu srpskih opština i Srbija je oko toga saglasna sa SAD i drugim silama.

Kazala je da u Podgorici nije planiran sastanak sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem koji učestvuje na samitu, sa kojim se samo pozdravila u prolazu.

Brnabić je novinarima prenela i da je Pens izrazio zadovoljstvo zbog posvećenosti srpske vlade nastavku saradnje sa SAD.

„Potpredsednik Pens je izrazio zadovoljstvo sastankom sa predsednikom (Srbije Aleksandrom) Vučićem i generalnom posvećenošću Vlade Srbije da idemo u dalju saradnju i implentaciju dogovora oko bolje saradnje i ekonomske i poslovne i vojno-bezbednosne ali svakako, uvek, uz poštovanje potpune vojne neutralnosti Srbije“, rekla je premijerka, za Prvu.

Ona je ocenila da je njoj „donekle bilo lakše od drugih kolega sa zapadnog Balkana“ zato što je nedavnim sastankom Vučića i Pensa „dijalog državnog vrha Srbije i SAD već počeo i ide jako dobro“.

Srbija vojno neutralna zemlja, opredeljena za saradnju

Predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić poručila je danas, na Samitu Američko-jadranske povelje (A5) u Podgorici, da je Srbija vojno neutralna zemlja, opredeljena za saradnju sa svim partnerima, navodi se u saopštenju.

Brnabić je, na radnom delu Samita, konstatovala da je očuvanje međunarodnog mira i bezbednosti izazov za celu međunarodnu zajednicu i istakla da je Srbija u potpunosti posvećena vrednostima Ujedinjenih nacija kada je reč o očuvanju mira.

Brnabić je podsetila da srpske oružane snage od 2003. učestvuju u mirovnim operacijama širom sveta i da se u ovom trenutku 332 pripadnika Vojske Srbije nalazi na zadacima očuvanja mira i pomoći najugroženijima.

Srpski vojnici angažovani su u Kongu, Liberiji, Kipru, Libanu, Bliskom istoku, Somaliji, Centralnoafričkoj Republici i Maliju, a po broju angažovanih vojnika Srbija zauzima visoko sedmo mesto u Evropi, odnosno 45. u svetu, rekla je Brnabić.

Učešćem u operacijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije za očuvanje mira, Srbija potvrđuje da je privržena saradnji sa zemljama EU i institucijama Unije.

Predsednica vlade je ponovila da je Srbija vojno neutralna zemlja, ali odgovoran, predvidiv i pouzdan partner Alijanse i da u potpunosti poštuje opredeljenje suseda u vezi sa njihovim članstvom u NATO.

Govoreći o bezbednosti regiona, Brnabić se osvrnula na migrantsku krizu u čijem rešavanju, kako je rekla, Srbija daje aktivan i konstruktivan doprinos, zbog čega često dobija pohvale.

Srbija je pokazala da je spremna da preuzme svoj deo tereta i podeli odgovornost u suočavanju sa migrantskom krizom, rekla je Brnabić i dodala da u tome poseban doprinos imaju zajedničke snage Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova angažovane na obezbeđenju državne granice.

Naše opredeljenje ostaje čvršća saradnja sa državama regiona, a ne izolacija, naglasila je Brnabić.

Kada je reč o saradnji sa susedima, predsednica Vlade je istakla da je očuvanje regionalnog mira i stabilnosti veoma važno, jer bez njih nema ekonomskog oporavka i stabilnosti, a time ni dostizanja evropskih standarda i vrednosti.

Nastavak ekonomskih reformi, povećanje konkurentnosti, kao i zajednički infrastrukturni projekti naša su budućnost, rekla je Brnabić i poručila da će Srbija u vođenju svoje spoljne politike tome posvećivati najveću pažnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari