Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Srbija je najveća zemlja u regionu, ali malo tržište i ukoliko imamo nestabilnsot sve što smo investirali u protekle tri godine u makreokonomsku stabilnost i fiskalnu konsolidacijom postalo bi nestabilno, rekla je Brnabić u debati na Beogradskom bezbednosnom forumu.

Brnabić je kazala da je regionalna stabinost među pet najvažnijih prioriteta Srbije i država je u protekle tri godine slala vazne signale u tom smeru.

Smatram da je sve što je EU investirala u stabilnost regiona kroz Berlinski proces od velike važnosti, a Srbija je izvoznik regionalne stabilnosti, rekla je Brnabić i pomenula tri ključna stuba tog procesa – agendu povezivanja i infrastrukturne radove, ekonomsku agendu i Regionalnu kancelariju za mlade.

Brnabić je naglasila da je Srbija jasno opredeljena za vojnu neutralnost, ali uz saradnju sa svima, i to jasno pokazuju podaci iz prošle godine.

U 2016. godini, precizirala je Brnabić, vojska Srbije je učestvovala u 16 multinacionalnih aktivnosti ili vežbi i to devet sa SAD, dve sa Rusijom, dve sa NATO, dve vežbe sa balkanskim državom i jedna sa Mađarskom.

Ove godine učestvovali smo u 13 vojnih aktivnosti sa NATO ili njenim članicama, sedam sa SAD, a dve sa Ruskom federacijom i to pokazuje da smo predani saradnjom sa svim stranama. Naša bliskost sa Rusijom je stvar percepcije, a ne činjenice. Srbija je država broj jedan u regionu i sedma u Evropi po brojnosti vojnika u mirovnim misijama EU i UN, rekla je Brnabić.

To što su zemlje u okruženju Srbije članice NATO, ili tome teže, ne vidimo kao pretnju teritorijalnom integritetu, suverenitetu i spoljnoj politiciji Srbije, sve dok one poštuju naš stav, kazala je Brnabić.

Prema njenim rečima, Srbija je veoma otvorena i jasna kada govori o odnosima sa Rusijom.

Rusija je veliki prijatelj Srbije, imamo važne tradicionalne i ekonomske veze, kao i neke članice EU. Ona je važan energetski partner Unije, rekla je Brnabić.

Premijerka je rekla da je bombardovanje NATO veoma emocionalno pitanje, nešto što se ne može zaboraviti i što opterećuje odnose Srbije i Alijanse, ali smatra da se, gledajući u budućnost, mora razgovarati o različitim temama.

Emocijalnio pitanje je i Kosovo, kazala je Brnabić, dodavši da tamo imamo odličnu saradnju sa Kforom kako bi se osigurala bezbednost i stabilnost za Srbe i Albance.

Tokom migrantske krize, podsetila je premijerka, Srbija se pokazala kao pouzdanija zemlja od nekih članica EU.

Rouz Gotemiler kazala je da u NATO visoko cene profesionalizam srpskih oružanih snaga i vide veliki potencijal partnerstva sa Srbijom, razumevajući da je Srbija opredeljena za neutralnost.

NATO smatra da zemlje imaju pravo da odlučuju o svojim bezbednosnim vezama i smatram da postoje načini da razmišljamo o budućnosti kao partneri i da proširimo mogućnosti za sigurnost i bezbednost. Uzbudjena sam da pregovaramo novu fazu IPAP, jer tu možemo da obogatimo i ojačamo saradnju, kazala je Gotemiler.

Prema njenim rečima, među saveznicima NATO postoji zabrinutost zbog bezbednosnih izazova koje je učinila Rusija, poput zauzimanja Krima ili Donbasa.

Rusija prilikom vežbi često šalje pogrešne poruke nedovoljne transparentnosti i predvidvosti, što čini saveznike NATO nervoznim, ali želim da naglasim da smo predani dijalogu sa Rusijom i pozdravili bismo da imamo što više oblasti saradnje u obostranom interesu, rekla je Gotemiler.

Niko ne želi, ne daj Bože, sukob, ukazala je ona.

Gotemiler je istakla da je problem ovog regiona korupcija, napominjući da zna da se i u Beogradu, kao i u drugim državama članicama NATO, vodi borba protiv toga, jer je korupcija prepreka zdravlju društva i dobrom životu ljudi.

Oduševljeni smo i fantastično je što je Crna Gora naša nova članica i nema veze koliko je velika njena vojska, važno je da su ti vojnici obučeni i da mogu da doprinesu našim misijama i zadacima u cilju očuvanja mira i bezbednosti, posebno na zapadnom Balkanu, rekla je Gotemiler.

Upitana o bombardovanju Srbije 1999. godine, Gotemiler je kazala da se treba sećati prošlosti, ali i gledati u budućnost, kao što je u Beogradu već rekao generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

Veoma žalimo zbog civilnih žrtava, ali moramo gledati u budućnost i graditi naše partnerstvo, videti šta je najvažnije za Srbiju u smislu bezbednosti i kako NATO može da pomogne, rekla je Gotemiler. 

Vulin: Balansirana politika Srbije

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, u razgovoru sa sa zamenicom generalnog sekretara NATO Rouz Gotemiler, danas u Beogradu rekao, da je Srbija opredeljena da vodi balansiranu politiku odbrane, sarađuje i sa Istokom i sa Zapadom i da svako rešenje dijaloga Beograda i Prištine mora biti u skladu sa Ustavom i Rezolucijom SB UN 1244. Radimo na unapređenju i kvalitativnom razvoju odnosa sa svim državama i međunarodnim organizacijama, u skladu sa definisanim nacionalnim interesima i spoljnopolitičkim prioritetima, rekao je Vulin. On se zahvalio Gotemiler na njenom ličnom doprinosu unapređenju saradnje pod okriljem Partnerstva za mir i razumevanju pozicije Srbije, navodi se u saopštenju.