Brnabić: Srbija na reformskom putu 1Foto: FoNet

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, na konferenciji o izvršavanju javnih usluga u zemljama Zapadnog Balkana – „Inicijative i inovacije na putu ka EU“, rekla je danas u Tirani da se Srbija nalazi na čvrstom reformskom putu i da je reforma javne uprave, jedan od prioriteta Vlade Srbije.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, na regionalnoj konferenciji o izvršavanju javnih usluga u zemljama Zapadnog Balkana – „Inicijative i inovacije na putu ka EU“, rekla je danas u Tirani da se Srbija nalazi na čvrstom reformskom putu i da je reforma javne uprave, kao treći stub u procesu pristupanja Evropskoj Uniji, jedan od prioriteta Vlade Srbije,

Ministri državne uprave zemalja Zapadnog Balkana predstavili su status reforme javne uprave u njihovim državama.

Tri ključne teme bile su zakonodavni okvir i javne politike u oblasti državne uprave, primena usluga koje su kreirane prema potrebama građana, odnosno potrebama korisnika, i reorganizacija i modernizacija državne uprave uz upravljanje inovacijama.

„Srbija se nalazi na čvrstom reformskom putu. Reforma javne uprave, kao treći stub u procesu pristupanja Evropskoj Uniji, jedan je od prioriteta Vlade Republike Srbije, rekla je Brnabić.

Ona je rekla da je prva faza, koja je podrazumevala smanjenje broja zaposlenih u upravi završen, i da je sada fokus da „sa manje postignemo više“, da stvorimo održivi sistem javne uprave koji će omogućiti bolje usluge za građane i privredu sa resursima koji su nam na raspolaganju.

Zakonodavni okvir za razvoj ljudskih resursa na lokalnom nivou, kako je rekla, je postavljen, usvajanjem Zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave“, podvukla je Brnabić.

Među prioritetima Vlade i Ministarstva nalazi i donošenje Zakona o Nacionalnoj akademiji za stručno usavršavanje državnih službenika, kako bi se uspostavio održivi sistem profesionalne obuke javnih službenika i kontinuirani razvoj njihovih znanja i veština, na republičkom i lokalnom nivou, rekla je Brnabić.

Ona je naglasila sprovođenje plana prioritetnih aktivnosti za jačanje IT sektora, koji može biti okosnica ekonomskog razvoja Srbije.

Ona je ukazala na to da je od velike važnosti i implementacija akcionog plana „Stop birokratiji“ koji je kreiran kako bi se smanjile administrativne i birokratske barijere u komunikaciji javne uprave sa građanima, privredom i u međusobnoj komunikaciji između državnih institucija.

Na konferenciji je učestvovalo više od 40 govornika koji su predstavljali Zapadni Balkan, devet zemalja članica EU i regionalne i evropske organizacije i institucije, navodi se u saopštenju.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari