Dačić i Elijadis: Odnosi Srbije i Kipra zasnovani na čvrstom prijateljstvu 1Foto: BETAPHOTO/ MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE/ OGNJEN STEVANOVIĆ/ MO

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i ambasador Kipra u Beogradu Konstantinos Elijadis su danas ocenili da su odnosi dve zemlje zasnovani na čvrstom prijateljstvu, istorijski utvrđenoj bliskosti i solidarnosti dva naroda i dve države.

Na sastanku je izražena „snažna i principijelna“ uzajamna podrška očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije i Kipra, dok je Elijadis izrazio punu podršku Nikozije procesu evropskih integracija Srbije, saopštilo je Dačićevo ministarstvo.

U saopštenju se navodi da Srbija „s velikom zabrinutošću“ prati razvoj situacije u istočnom Mediteranu i „osuđuje svaku aktivnost koja nije u skladu s međunarodnim pravom, uključujući Konvenciju UN o pravu mora“.

„Srbija podržava suverenitet i teritorijalni integritet Kipra, uključujući suverena prava Kipra da istražuje i iskorišćava prirodne resurse u svojoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni. Sve ekonomske aktivnosti u ovoj zoni mogu da se sprovode samo uz saglasnost kiparskih vlasti i uz poštovanje međunarodnog prava i Konvencije UN o pravu mora“, navodi ministarstvo.

U saopštenju se dodaje da se „od Turske očekuje da se ponaša u skladu s osnovnim principima međunarodnog prava, kako bi rast tenzija i pogoršanje bezbednosne situacije u regionu bili izbegnuti“.

Navodi se i da se Srbija, „suočena sa svojim problemima i neophodnošću odbrane nacionalnih interesa, snažno zalaže za dijalog kao jedini mogući mehanizam mirnog rešavanja sporova“ i da s tim u vezi ukazuje na „neophodnost uzdržavanja od unilateralnih aktivnosti koje direktno ugrožavaju dijalog i mogućnost postizanja rešenja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari