Iako je Vučić najavio da će nov kabinet u Nemanjinoj 11 biti izabran do 11. avgusta, prema nezvaničnim informacijama koje objavljuju mediji, to obećanje možda i neće biti ispunjeno.

Tokom vikenda lider socijalista Ivica Dačić i Vučić razgovarali su o budućoj saradnji, nakon čega treba da uslede i sednice predsedništva obe stranke na kojima bi dogovor bio potvrđen. Socijalisti su sinoć imali zakazanu sednicu predsedništva dok će danas biti održana sednica Glavnog odbora. U SNS juče nije bilo moguće saznati kada će biti sednica Predsedništva. Prema nepotvrđenim informacijama, i naprednjaci je trebalo sinoć da se sastanu. Do zaključenja ovog izdanja Danasa nisu počele sednice predsedništva obe stranke.

Ako je verovati Maji Gojković, funkcionerki naprednjaka i predsednici parlamenta, neće biti izmena Zakona o Vladi, što bi usporilo raspravu o vladi. Zakoni o Vladi i ministarstvima moraju biti promenjen ukoliko se bude menjala struktura vlade, odnosno broj i nadležnosti ministarstava. Zasad, takav predlog nije stigao u parlament. Prema pisanju Večernih novosti, u sastavu nove vlade moglo bi da dođe do iznenađenja i to takvog da dosadašnji ministar pravde Nikola Selaković više ne obavlja tu funkciju. Prema pisanju ovog lista, na tom mestu bi ga zamenila Nela Kuburović, sadašnja pomoćnica ministra.

Nije izvesno ni koliko će sati trajati obraćanje mandatara poslanicima, kada sednica konačno počne. Sve zavisi od dužine njegovog ekspozea, koji je, prema poslednjim podacima imao 450 strana, ali će verovatno biti skraćen. Posle čitanja ekspozea otvara se rasprava u trajanju od pet sati. U to vreme ne ulaze odgovori mandatara, kao ni replike i povrede poslovnika.

Iz pokreta Dosta je bilo Saše Radulovića podsećaju da je sednica Skupštine na kojoj bi bila izglasana nova vlada iako Poslovnik određuje da je rok za zakazivanje sedam dana unapred. „Podsećamo i predsednicu Skupštine i mandatara da se sednice Skupštine ne mogu zakazivati na konferencijama za novinare i prilikom televizijskih gostovanja. Po Poslovniku, sednice Skupštine moraju da se zakazuju sedam dana unapred i drugačije postupanje degradira najviše predstavničko telo građana u državi“, navedeno je u saopštenju DJB. Oni zahtevaju da se sednica Skupštine zakaže sedam dana unapred, u skladu sa Poslovnikom Skupštine, i da se i poslanicima i javnosti dostavi tekst ekspozea o kome će se raspravljati.

Kako se dodaje, „vladajuća većina zloupotrebljava svoju poziciju da bi državu svela na objekat u rukama mandatara“. „Upozoravamo i predsednicu Skupštine da ne dozvoli maltretiranje Skupštine i poslanika 15-satnim izlaganjima mandatara. Podsećamo predsednicu Skupštine da je kompletno vreme predviđeno za raspravu o ekspozeu ograničeno na pet sati, tako da izlaganje ne bi smelo da traje duže od pola sata, najviše sat vremena“, kažu u DJB.

Oni Maji Gojković zbog izjave da će Vlada biti formirana tokom ove nedelje „ukoliko ne bude nekih velikih događaja kojima će naša država da se bavi“, postavljaju pitanje koji je to važniji posao od formiranja vlade kojim bi država trebalo da se bavi?

Zahtev za vanredno zasedanje

U Skupštinu je juče stigao zahtev za održavanje vanrednog zasedanja Skupštine koju su traži 159 poslanika, između ostalih i poslanici SNS, JS i SPS, sa predlogom da na dnevnom redu bude utvrđivanje sastava stalnih skupštinskih delegacija u međunarodnim parlamentarnim institucijama, sastav Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, izbor članova i zamenika članova skupštinskih odbora, odluka o razrešenju i imenovanju članova i zamenika članova RIK. Prema rečima naših izvora u Skupštini, poslanici iz redova SNS kažu da bi pre izbora vlade trebalo da se održi sednica sa ovim dnevnim redom.