Dačić pohvalio angažman Grčke na evropskom putu Zapadnog Balkana 1Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić pozdravio je danas predan angažman i podršku Grčke Srbiji i čitavom regionu Zapadnog Balkana na njegovom evropskom putu.

Dačić je na prijemu koji je organizovala ambasada Grčke u Beogradu povodom predstojeće ministarske konferencije „Od Soluna do Zagreba“, rekao da posebno pozdravlja to što će Grčka biti domaćin predstojeće Solunske ministarske konferencije, zakazane za 24. februar, imajući u vidu njenu aktivnu ulogu na napredovanju u evropskim integracijama zapadnobalkanskih zemalja.

Grčka je, kako je rekao, jako radila na postizanju konsenzusa u Evropskoj uniji o počinjanju pregovora o članstvu sa Albanijom i Severnom Makedonijom, a i pružila nesebičnu podršku Srbiji na putu ka EU.

Dačić je podsetio da upravo Solun ima veliki značaj kada je reč o evrointegracijama regiona i da je u njemu u junu 2003. održan samit EU i Zapadnog Balkana i usvojena zajednička Deklaracija u kojoj je jednoglasno istaknuto da je „budućnot Balkana u EU“.

On je rekao da je, međutim, od tog sastanka prošlo 17 godina i da je od zemalja regiona samo Hrvatska postala punopravna članica EU, navodi se u govoru koji je dostavilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Dačić je istakao da je Srbija, iako je preduzela „opšte i korenite reforme društva i države“ da bi se prilagodila vrednostima, načelima i pravilima na kojima počiva EU, otvorila tek polovinu od ukupnog broja pregovaračkih poglavlja, a da su 2019. godine otvorena samo dva poglavlja sa EU, te da se nameće zaključak da napredak u njenim evropskim integraciama nije srazmeran rezultatima reformskog procesa.

„Zato želim da istaknem da je neophodno da dinamika otvaranja poglavlja bude unapređena i prilagođena tempu reformi koje sprovodimo i naporima koje ulažemo“, rekao je Dačić.

Kada je reč o aktivnosti o izmeni metodologije procesa pristupanja EU, srpski ministar je izrazio očekivanja da ona bude transparentna, utemeljena na jasnim principima i pravilima i objektivnim merilima i da uvaži rezultate zemalja koje su već odmakle na putu evrointegracija kao što je Srbija.

„Proces pristupanja mora biti prožet politikom podrške naporima koji se preduzimaju, kao i vidljivim benefitima za građane država koje dosledno sprovode neophodne reforme na putu ka EU“, rekao je Dačić.

Rekao je da poštuje pristup država članica EU da se adekvatno valorizuju napori reformskog procesa i da je samo kroz individualni pristup moguće nagraditi sprovedene mere.

„Celokupan region teži da osigura mesto u EU i mi to snažno podržavamo, ali se, sa druge strane, moraju konstatovati i uvažiti i razlike u dosadašnjim postignućima među nama na tom putu“, rekao je Dačić.

Pozdravio je ideju EU da prema Zapadnom Balkanu pokrene „Napredni ekonomski plan“ koji bi omogućio dodatna finansijska sredstva regionu za sprovođenje reformi.

Dačić je izrazio nadu da će hrvatsko predsedavanje Savetom EU biti uspešno u svakom smislu i da će Srbija u tom periodu ostvariti nove korake u procesu pristupanja EU. On je izrazio uverenje da će samit EU-Zapadni Balkan zakazan za maj pružiti dodatni podstrek politici proširenja.

„Očekujemo snažnu podršku svih članica EU i, imajući u vidu preuzete obaveze iz Solunske agende 2003, verujem da će majski Samit u Zagrebu biti odlična prilika da se agenda još više konkretizuje, kako bi evropska perspektiva regiona bila još jasnija i kako bismo svi ostvarili više od jednog koraka napred“, rekao je Dačić.

Dačić je ponovio da je Srbija posvećena regionalnoj saradnji i ukazao na njen aktivan angažman u raznim regionalnim inicijativama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari