Dačić: Odnos sa Vatikanom iznad problema iz Drugog svetskog rata 1Foto: MPC

Smatram da bi dolazak Pape bio koristan za Srbiju i srpski narod u celini. Pogrešno je na odnos sa Svetom stolicom gledati kroz problem sa Katoličkom crkvom u Hrvatskoj u Drugom svetskom ratu.

Odnosi sa Svetom stolicom su univerzalni, prevazilaze to sporno pitanje, koje bi bilo dobro da se prevaziđe – izjavio je šef srpske diplomatije Ivica Dačić danas na konferenciji za novinare sa bečkim kardinalom Kristofom Šenbornom u župnom dvoru katedralnog hrama Blažene Djevice Marije na Neimaru.

Dačić je prisustvovao misi za mir, pomirenje i pravdu među narodima koju je kardinal Šenborn predvodio povodom obeležavanja 100. godišnjice završetka Prvog svetskog rata u organizaciji Nadbiskupije beogradske.

Kardinal je, odgovarajući na novinarsko pitanje da li će današnja misa doprineti dolasku Pape u Srbiju, rekao da to treba pitati papu Franju, da on nema nikakav papin nalog o tome, ali da mu je kao Austrijancu stalo do pomirenja.

Dačić se zahvalio kardinalu Šenbornu zbog svega što Sveta stolica čini za zaštitu srpskog kulturnog nasleđa na KiM i zato što je njegova nadbiskupija poklonila SPC crkvu u Beču.

Visoki crkveni gost naglasio je značaj današnje mise koja „nije samo simbolična, jer je važnije sesti za istim sto i pružiti ruku pomirenja ovde gde je Prvi svetski rat počeo“.

Pored Dačića, misi u katedrali na Neimaru, prisustvovali su i predstavnici Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Vlade Srbije, Vojske Srbije, vikar patrijarha srpskog episkop hvostanski Stefan (Šarić), muftija srbijanski Abdulah Numan iz Islamske zajednice Srbije, ambasadori Austrije, Mađarske i Francuske u Srbiji, učesnici jučerašnje Međunardne konferencije „Evropski identitet“, kao i veliki broj vernika RKC.

U crkvi isred oltara bili postojeni pripadnici Austrijske i Mađarske vojske, kao i Malteškog i drugih viteških redova. Zajedno sa kardinalom Šenbornom služili su članovi Međunarodne biskupske konferencije „Sveti Ćirilo i Metodije“ sa izuzetkom rimokatoličkih visokodostojnika iz Makednije i sa KiM, apostolski nuncije u Srbiji nadbiskup Lućano Surijani, austrijski vojni biskup Verner Frajšteter, sveštenici Beogradske nadbiskupije.

– Okupili smo se da bi se setili žrtava iz Prvog i Drugog svetskog rata i da bi se molili za mir i pomirenje u celom svetu… Prolivena krv u Prvom svetskom ratu traži pomirenje. Bog želi prekinuti lanac zla, na mržnju se ne može odgovoriti mržnjom. Zato slavimo svetu evharistiju i svedočimo da je Bog u Isusu Hristu taj lanac zla zauvek uništio. Ako je Bog za nas, ko je protiv nas? Bog je dao Svog Sina za sve, nikog nije iskljućio iz svog plana spasenja – poručio je kardinal Šenborn, koji se večeras trebalo da se sastane sa poglavarom SPC patrijarhom srpskim Irinejem .

Povodom kardinalove posete Beogradu na srpskom jeziku u prevodu Radeta Kisića objavljena je njegova poslednja knjiga „Isusova škola života“ koja je večeras predstavljena na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Beogradskog univerziteta.

Kardinala Šenborna pozdravili su dekan – episkop branićevski Ignatije (Midić) i profesori ove visokoškolsle crkvene ustanove, kao i vladika Jovan (Purić).

O kardinalovoj knjizi govorili su njen prevodilac Rade Kisić, protojerej-stavrofor Dragomir Sando i autor.

Profesor Kisić ocenio je da ova knjiga „susret akademskog bogoslovlja i pastirskog iskustva“ i da napisana „jasnim i iznijansiranim jezikom čini Boga vidljivim“.

Kardinal Šenborn govorio je o fazama svog duhovnog razvoja od kad je sa 18 godina otišao u dominikanski manastir, godinama ideologije sumnje, pod koju su bili stavljeni i Biblija i sam Isus Hrist, čemu i sam bio podlegao, presudnom uticaju sveštenika Andre Sime, ličnog izaslanika vaseljenskog patrijarha Atinagore na Drugom vatikanskom koncilu, isceliteljskom izučavanju svetih otaca na putu ka Bogu, svom iskustvu profesora i biskupa, što ga je sve dovelo do zaključka da je „jedini učitalj života Isus Hrist i da njegovu školu treba pohađati“.

Trodnevno obeleževanje 100. godišnjice završetka Prvog svetskog rata u organizaciji Nadbiskupije beogradske završiće se danas misom u crkvi Krista Kralja koja, kako je danas počinje u vreme sklapanja primrija u 11 sati i 11 munuta, posle koje će biti osveštan župni dvor gde će, kako je najavljeno, biti položene „mošti svetog Jovana Pavla Drugog“.

Pre povratka u Beč kardinal Šenbron obićiće migrante u Obrenovcu.

Zvona na Vračaru

Povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu patrijarh Irinej blagoslovio je da se sutra u 12.30 oglase zvona u Spomen hramu Svetog Save na Vračaru, saopštila je Informativna služba SPC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari