Dačić potpisao sporazum o konsultacijama sa Katarom 1Foto: Fonet/Imre Szabo

U poseti Beogradu boravi ministar spoljnih poslova Katara šeik Mohamed bin Abdulrahman bin Džasim Al Tani, koji se između ostalih sreo sa predsednikom i premijerom Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem, kao i sa šefom diplomatije Ivicom Dačićem.

Al Tani i Dačić su potpisali sporazum o uspostavljanju političkih konsultacija dve zemlje, koji će unaprediti političke odnose Srbije i Katara i nastup u međunarodnim organizacijama. Al Tani je, na konferenciji za novinare, rekao da postoje veliki potencijali za unapređenje saradnje i da se popravi bilans trgovinske razmene, zbog čega će iz Katara u narednom periodu dolaziti stručne delegacije iz raznih oblasti, da razmotre mogućnosti saradnje na svim poljima, prenosi FoNet.

Kako je istakao, tokom posete Beogradu uverio se u posvećenost državnog vrha Srbije da stvori što bolje uslove za strane investicije i zato treba iskoristiti sadašnji trenutak za osnivanje katarsko-srpskog privrednog saveta, koji bi radio na povećanju trgovinske razmene. Dačić je, navodeći da je trgovinska razmena dve zemlje između sedam i osam miliona dolara godišnje, naglasio da se tek sada, „istorijskom posetom“ Al Tanija uspostavljaju prave osnove dve zemlje za istinsku saradnju u narednom periodu. Zainteresovani smo za razvijanje realne saradnje u svim oblastima gde postoje mogućnosti i zajednički interes, rekao je Dačić, prenosi FoNet.

Dačić je podsetio da je Katar zemlja koja ima najveći godišnji prihod po glavi stanovnika u svetu – 140.000 dolara, a državni investicioni fond raspolaže sa 170 milijardi dolara, pa treba tražiti mogućnosti da taj fond i privatne kompanije investiraju u Srbiju.

Pitanje o Trampu

Ivica Dačić je upitan kakav je stav Srbije o odluci američkog predsednika Donalda Trampa da zabrani ulazak državljanima sedam muslimanskih zemalja, rekao da je sličan stavu katarskog ministra spoljnih poslova. „Ne želimo da se mešamo u unutrašnja pitanja suverenih zemalja“, rekao je Dačić i dodao da je Srbija više puta apelovala da EU i SAD nađu zajednički odgovor na migrantsku krizu, ali da EU nije uspela u tome. Al Tani je rekao da veruje da će SAD razmotriti tu odluku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari