Dačić: Posle dužeg vremena kritike Prištini u UN 1Foto: EPA/ABED AL HASHLAMOUN (arhiva)

Sednica Saveta bezbednosti posvećena Kosovu i Metohiji posle dužeg vremena bila je obeležena kritičkim odnosom generalnog sekretara prema postupcima prištinskih vlasti, izjavio je šef srpske diplomatije.

Ivica Dačić, u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima naznačio da se taj kritički odnos iskazao – u kritici ponašanja kosovske policije prema Marku Đuriću.

„Zatim u izveštajima u kojima govori da se svega troje povratnika vratilo u ovom izveštajnom periodu, kako oni to kažu, na Kosovo i Metohiju, znači od više od 200. 000 interno raseljenih lica, proteranih, svega se za tri meseca vratilo troje“.

U izjavi Dačić kaže da Srbija ne dozvoljava da povratak bude potisnut u drugi plan ali i da je važno što su učesnici na sednici saveta bezbednosti pominjali obavezu Prištine da radi na formiranju Zajednice srpskih opština.

Dačić je izjavio i da je sednica Saveta bezbednosti bila korisna uz uslov ako se oduzme klasična politizacija ove teme, od strane onih zemalja koje su priznale Kosovo, kao i pozivi da druge zemlje to učine.

Šef srpske diplomatije naglašava da je ukazao na neophodnost da se zadrži rasprava na svaka tri meseca zato što stanje na Kosovu i Metohiji, bez obzira što nije tako dramatično kao što je bilo 1999. godine, daleko je od idealnog.

„Dovoljan jedan mali incident da dođe do velike i političke i bezbednosne nestabilnosti, ne samo na Kosovu i Metohiji nego i u celom regionu“, izjavio je Dačić.

On je komentarišući neke zahteve da se promeni format i tempo izveštavanja Saveza bezbednosti o Kosovu rekao, „pošto će sledeća sednica biti za tri meseca, i predsedavajući će biti Velika Britanija, može se očekivati da će ta tema ponovo biti aktuelna“.

Stav Srbije je „da treba usmeriti pažnju ka tome da se dođe do političkog dogovora, a ne da se izazivaju dalje političke nestabilnosti“, stoji u pisanoj izjavi prvog potpredsednika vlade i ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari